Last news in Fakti

9 Октомври, 2015 21:43 1 613 0

ООН позволи на ЕС военни действия срещу каналджийски кораби

  • оон-
  • бежанци-
  • либия-
  • ес-
  • военноморски действия

ЕС ще може да провежда военноморски действия срещу незаконните лодки, които превозват хора към бреговет е на Европа

ООН позволи на ЕС военни действия срещу каналджийски кораби - 1
Снимка АП/БТА

Съветът за сигурност на ООН упълномощи ЕС да извършва военноморски операции, с които да проследява и залавя плавателни съдове, използвани за трафик на хора и по-специално на бежанци в международни води край бреговете на Либия.

Резолюцията беше изготвена от Великобритания през септември и приета от 15-членния съвет с 14 гласа "за". Тя се основава на Глава 7 от Устава на ООН, което значи, че може да бъде наложена по военен път. Венецуела се въздържа, заявявайки, че бежанската криза не може да бъде решена с военни действия.

Резолюцията позволява на страните да действат на национално ниво или чрез регионални организации, за да инспектират "кораби, за които има подозрения, че са използвани или ще бъдат използвани за трафик на хора или нелегални имигранти от Либия.

Новата резолюция дава право на траните-членки да залавят и да се разпореждат с плавателни съдове ако се потвърди, че са използвани за контрабанда на мигранти или трафик на хора.

Приветствайки резолюцията, посланикът на Великобритания  в ООН Матю Райкрофт нарече кризата с мигрантите и бежанците едно от най-големите предизвикателства пред световната общност.

"Тези групи (трафикантите на хора) нямат никакво уважение към човешкия живот. Те се възползват от тези, които поемат на опасното пътуване през Средиземно море. Те препълват зле поддържани лодки, неподходящи за такова трудно плаване и изоставят своите пътници при първите признаци на проблем", каза той.

Либия първоначално се противопостави на резолюцията, но пратеникът на страната пратеник в ООН Ибрахим Дабаши, писа на Съвета за сигурност във вторник, че страната вече не възразява.

Европа е изправена пред най-голямата бежанска криза след Втората световна война. Стотици хиляди  търсят убежище в Европа от Близкия изток и Африка, опитвайки се да избягат от война или преследване.

Агенцията на ООН за бежанците, заяви, че почти 530 хиляди мигранти и бежанци са пресекли Средиземно море от януари и около 3000 души са загинали или изчезнали по време на опасното пътуване.

По-голямата част от бежанците са сирийци, бягащи от гражданската война, в която за 4-те години, през които се води зса загинали повече от 250 000 души и превърна страната в един най-големият световни източници на бежанци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА