Last news in Fakti

10 Октомври, 2015 11:04 1 044 0

Арестуваха главен редактор за обида на Ердоган

  • арест-
  • турция-
  • главен редактор
Арестуваха главен редактор за обида на Ердоган - 1
Снимка:АП/БТА

Турската полиция арестува в Истанбул Бюлент Кенеш - главен редактор на близкия до опозицията англоезичен вестник "Тудейс Заман" по обвинение, че е "обидил" президента Реджеп Тайип Ердоган в социалните мрежи.

Арестът е извършен от цивилни полицаи в редакцията на вестника, пред очите на стотици свои колеги. По-рано вчера, съдия разпореди арестуването на Кенеш заради поредица от туитове, написани през август. 

Главният редактор на "Тудейс Заман", който е английската версия на всекидневника "Заман", най-продаваният в Турция вестник, през юни беше осъден условно на 21 месеца затвор за "обиден" туит спрямо Ердоган.

Преди дни точно вестник "Заман" прогнозира в статия, която предлагаме на читателите на Факти.бг по долу, че

Журналисти ще напълнят турските съдилища

Журналистите в Турция ще напълнят през октомври коридорите на съдебните палати в страната. Почти всеки ден ще има журналисти, които да дават показания в турския съд заради обвинения в тероризъм, обида на президента на страната и други. Това сочи доклад на Синдиката на турските журналисти (СТЖ). Сред тези журналисти, които ще бъдат изправени на подсъдимата скамейка, са Седеф Кабаш, Йозгюр Мумджу, Баръш Пехливан, Баръш Индже и др. В доклада на СТЖ се посочва, че грубо се потъпква свободата на словото в Турция, като до 22 октомври почти всеки ден има дело срещу журналисти.

Миналата седмица по две различни разследвания бе разпитан в съда и един от доайените на турската журналистика Хасан Джемал. Разследването срещу него е заради публикувани два коментара, където остро критикува президента Реджеп Тайип Ердоган.

“Деспотите няма да победят, ще победят тези, които подкрепят демокрацията, свободата, човешките права, свободата и независимостта на професиите”, каза Хасан Джемал. Той подчерта, че практикува журналистика от 47 години и посочи, че и в двата коментара, написани от него, няма отправени обиди. Той каза, че въпросните коментари са остри и държи сметка на управляващите Турция през последните 13 години.

Освен това известният турски журналист от в. “Хюррийет” и водещ в телевизия “Си Ен Ен Тюрк” Ахмет Хакан е пребит в близост до дома му в Истанбул. Нападението е извършено на 1 октомври към 00:30 часа през нощта от четирима души (трима от тях са активисти на ПСР), когато Хакан се прибирал след края на предаването “Неутрална област“, което води по телевизията. Нападателите са нанесли удари по лицето и гърдите на журналиста. Той е бил хоспитализиран със счупен нос и челюст, съобщават медиите. Полицията е арестувала четирима души за участие в нападението. Те твърдят, че побоят бил заради кавга на пътя, но властите работят и по случая побоят да е бил поръчан. “За нас това е планирано, организирано нападение”, заяви главният редактор на в. “Хюррийет” Седат Ергин.

Атаката срещу журналиста е поредното нападение срещу представители на турски медии. Наскоро офисите на “Хюррийет” в Истанбул и Анкара бяха нападнати от проправителствени групи, начело с депутат от управляващата партия, заради острите критики към властите. Преди седмици турската прокуратура започна разследване заради “пропагандиране на тероризъм” срещу медийна група “Доган”, собственик на няколко вестници и телевизии, сред които в. “Хюррийет” и „Си Ен Ен Тюрк”.

В началото на месец септември полицията нахлу и в офисите на медийна група “Ипек”. По-късно бе арестуван колумнистът Гюлтекин Авджъ, който е бивш прокурор и адвокат на Хидайет Караджа, държан в затвора от 14 декември 2014 г. Полицията нахлу и в редакцията на сп. “Нокта” заради публикуван колаж с Ердоган. Преди предсрочните парламентарни избори на 1 ноември натискът срещу журналистите в страната се засилва още повече.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: