Last news in Fakti

10 Октомври, 2015 11:47, обновена 12 Януари, 2016 20:39 2 980 6

Десетки загинаха след два взрива в Анкара

  • анкара-
  • взрив-
  • атака-
  • терористична атака

Според турските власти взривовете са терористична атака

Десетки загинаха след два взрива в Анкара - 1
Снимки АА ' CNN Turk

Днес центърът на турската столица Анкара бе разтърсен от две тежки експлозии. Първоначално бе съобщено за 20 загинали, но с напредване на деня министерството на вътрешните работи на страната съобщи, че броят на загиналите е достигнал 86 души, а 186 са били ранени при експлозията.

Взривовете избухнаха под естакадата, водеща към централната жп гара в града, предаде агенция Доган. 

Веднага след трагичната новина турският премиер Ахмет Давутоглу свика извънредна среща с правителството, разузнавателните и полицейски служби, която започна в 12:00 часа, съобщава Си Ен Ен Тюрк.

От правителство потвърдиха, че става дума за терористична атака. Според разследването тя е извършена от атентатор самоубиец.

Няколко линейки пристигнаха на мястото на инцидента. Снимки, публикувани в социалните медии показват множество полицаи, пожарникари и медици, които помагат на пострадалите и разчистват района на инцидента.Десетки загинаха след два взрива в Анкара

Си Ен Ен Тюрк съобщи, че взривовете са избухнали преди планирано мирно шествие срещу конфликта между държавата и кюрдските бойци в Югоизточна Турция. Шествието трябвало да започне в 12:00 на обяд, с призиви да се спре насилието срещу кюрдските сепаратисти.

Властите смятат, че атентатът е бил насочен срещу мирната демонстрация, организирана от леви движения в страната. Прокюрдската партия е сред организаторите на събитието под наслов "мир и демокрация".

#Ankaradayız Emek, Barış ve Demokrasi Mitingindeki patlama anı videosu #dokuz8 / @meliketmbk pic.twitter.com/it3dodESKz

— dokuz8 (@dokuz8haber) October 10, 2015

Все още никой не е поел отговорност за нападението. 

Турският президент Реджеп Таип Ердоган отмени визитата си в Истанбул заради атентата в Анкара.

Президентът заяви, че атаката в Анкара има за цел да се раздели различните сегменти на обществото. "Ние всички трябва да се изправилм срещу тероризма, независимо от неговия източник, дискурс и стремеж", заяви той. 

Няколко политически партии призоваха за предсрочни избори след кървавата атака, а от Демократична партия на народите заявиха, че тя е идентична с предишните нападения в Диарбекир и Суруч.

От българското външно министерство заявиха, че за момента няма информация за загинали български граждани.

Президентът Росен Плевнелиев изпрати съболезнователна телеграма до турския президент Реджеп Ердоган по повод трагичния инцидент в Анкара

Президентът Росен Плевнелиев остро осъжда терористичния атентат в Анкара, довел до десетки невинни жертви и ранени. Според държавния глава е недопустимо мирна демонстрация да бъде превръщана в трагично събитие.

Президентът призовава международната общност да обедини усилия и да се изправи срещу тероризма във всичките му форми. Използването на насилие е недопустимо, посочва държавният глава в телеграма до турския президент Реджеп Ердоган.

Държавният глава изразява съболезнования към семействата на загиналите в този кървав акт и пожелава бързо възстановяване на пострадалите при атентата. Президентът Плевнелиев се надява организаторите и извършителите на този нечовешки акт да бъдат разкрити и наказани с цялата строгост на закона.

Премиерът на България Бойко Борисъв също изпрати съболезнователна телеграма. 

Позволете ми от името на българския народ и от свое име да изкажа искрени съболезнования на семействата и близките на загиналите по време на бомбения атентат срещу мирната демонстрация в Анкара, заяви в своята телеграма Борисов.

„България категорично осъжда този жесток акт, отнел живота на десетки невинни турски граждани. Това трагично събитие е още един повод да обединим усилията си в борбата срещу тероризма, който няма добро и лошо лице, религия и националност“, допълва министър-председателят. ​


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    2 0 Отговор
    Ердоган е един от виновниците за подпалването на сирийската война и войната с кюрдите . Много беди го чакат.
  • 2 Бай хой

    1 0 Отговор
    Съвсем случайно взривовете са избухнали по време на анти правителствена демонстрация и против войната с кюрдите.

  • 3 ввввв

    1 2 Отговор
    екстра ... турция хитрата сврака с двата крака

    бяха се самозабравили със сащ мислеха да си поделят трупа и петрола на сирия

    и да избият кюрдите - ердоган от нищото реши преди 9 месеца да наруши примирието с пкк и да почне отново геноцид на кюрдите мислейки че те ще отвурнат с атентатаи и тогава ще ги обяви за терористи и ще ги бомбардира за пред света официално


    нооо ко стана опааа ..путин все че влезе като слон в стъкларски магазини и представете си вуоражава кюрдите и сирийското правителство

    а кюрдите както имат да си връщат на турците ....

    прорсто проблемите на турция с кюрдите сега започват


    путин обърка плана ина сащ и на турция и на соад арабия
    никои не очакваше че ще пратия армията в сирия
  • 4 рррр

    0 2 Отговор
    а честото на турция още 2 руски военни ввс бази в сирия в подкоремието на турция на 50-60 км хххахахаха
  • 5 Славянин

    1 0 Отговор
    Ердоган не го чака нищо ,а невинните цивилни граждани! Същото се отнася и за нас!!!!
  • 6 Бай Коста

    1 0 Отговор
    Смъртта на невинни цивилни граждани винаги е трагедия. А днес са много.
Новини по държави: