Last news in Fakti

10 Октомври, 2015 20:32 1 750 0

Тридневен траур в Турция след атентата

  • турция-
  • анкара-
  • взрив-
  • атака-
  • атентат-
  • загинали-
  • терористична атака

Това е може би най-голямата атака срещу цивилно население в Турция от много години насам

Тридневен траур в Турция след атентата - 1
Снимки АП/БТА

Турция обяви тридневен траур за загиналите при днешния атентат в Анкара, при който по последни данни са загинали 97 души, а над 400 са били ранени, съобщава Си Ен Ен Тюрк.

Д-р Хюсеин Демирдизен, член на управителния съвет на Съюза на лекарите в Турция обяви, че на мястото на кървавия инцидент са загиналите 69 души, а 28 са починали от раните си в болниците.Тридневен траур в Турция след атентата

Два взрива отекнаха тази сутрин в турската столица недалеч от централната жп гара в града.

Това е може би най-голямата атака срещу цивилно население в Турция от много години насам, коментират международните медии.

Експлозиите, които причиниха хаос и кръвопролития, се състояха часове преди началото на мирно шествие под наслов "мир и демокрация", срещу конфликта между държавата и бойци на Кюрдската работническа партия (ПКК), който ескалира през последните месеци. Освен всички останали, в шествието е трябвало да участва и прокюрдската Демократична партия на народите (HDP).

Според властите атентатът е бил насочен срещу демонстрацията. От министерството на вътрешните работи съобщиха ,че жертвите са предимно от хора, събрали се пред централната жп гара, за да участват в демонстрацията на обяд.

Около 14 000 души са били в района по време на кървавия инцидент.

Тридневен траур в Турция след атентата

"Това е атака, която не е насочена към специфична група. Това е атака срещу цялата нация и атака срещу нашето единство кто страна, която е успяла да запази мира в региона", каза премиерът Ахмет Давутоглу в телевизионно обръщение към нацията.

Двама атентатори самоубийци са причинили взривовете, каза турският премиер . Атаката дойде няколко седмици преди националните избори, насрочени за 1 ноември.

Нито една група все още не е поела отговорност за нападението, въпреки че подозренията веднага паднаха върху терористичната групировка Ислямска държава или върху кюрдските сепаратисти в Турция.

Турция до скоро избягваше конфликта с ИД, може би като реванш за освобождаването на десетки турски заложници от иракския град Мосул по-рано тази година, макар отплата за този "жест" никога да не бе обявена.

Турция обаче наскоро промени позицията си и позволи на САЩ да използва военновъздушната база Инджирлик в южната част на страната за удари срещу ИД.Тридневен траур в Турция след атентата

Кадри показаха разпръснати окървавени тела по тротоарите, пострадали хора, лежащи на земята и минувачи, които се опитват отчаяно да им помогнат рамо до рамо с парамедици, докато полицейски хеликоптер кръжи над главите им. Протестни плакати и знамена бяха разпръснати навсякъде.

Обикновени хора помагаха на медиците като носеха ранените към линейки и автобуси, за да бъдат откарани до болниците. Взривовете са били толкова мощни, че са разклатили високите офис сгради в непосредствена близост.

Днес в късния следобед премиерът Давутоглу чрез Съвета за радио и телевизия забрани разпространението на новините, свързани с терористичния акт в Анкара. Забраната е изпратена до всички доставчици на медийни услуги в страната, а мотивите за нея са съобразени със законите за националната сигурност и за електронните медии. 

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун осъди днешния терористичен акт. 

„Генералният секретар разчита, че извършилите тази терористична атака ще бъдат скоро изправени пред правосъдието. Той изразява своите най-дълбоки съболезнования към семействата на жертвите, а също така на народа и правителството на Турция и желае на пострадалите скорошно оздравяване“, пише в комюнике, обнародвано от канцеларията на генералния секретар.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: