Last news in Fakti

13 Октомври, 2015 14:34 2 693 13

Малайзийският Боинг е бил свален от ракетна система "Бук"

  • свален-
  • ракетна-
  • боинг

Това показва разследването на Съвета за сигурност на Холандия

Малайзийският Боинг е бил свален от ракетна система "Бук" - 1
Снимка: БТА/AP

Главата на Съвета за сигурност на Холандия Чибе Яустра обяви, че Малайзийският „Боинг“, който катастрофира край Донецк, е бил свален от зенитен ракетен комплекс „Бук“, съобщи Би Би Си.

Тази информация е разкрил един от членовете на семействата на 298-те загинали в катастрофата през 2014 г., който е присъствал на срещата на роднините с Яустра.

Западните сили твърдят, че ракетите са били изстреляни от подкрепяни от Русия бунтовници, докато според руските власти снарядите са били изстреляни от украинска територия. Самолетът летеше по маршрута между Амстердам и Куала Лумпур, като на борда му загинаха 196 холандци и 10 британци.

Съвета за сигурност на Холандия проведе специално разследване по случая , като данните от него бяха разкрити първо на роднините на загиналите. Били са показани и части от катастрофиралия самолет, които са били докарани от Украйна.

Според съветника на главният конструктор на концерна „Елмаз -Антей“ Михаил Малишевский  самолетът е бил свален от ракети „Бук М-1“, с каквито руската армия вече не разполага в своето въоръжение. Генералният директор на концерта Михаил Новиков заяви:

„Еднозначно бе доказано, че ракетите, които са ударили полет MH-17 мога да са само от типа 9M38 от комплекса „Бук“. Те са били изстреляни южно от района на Зарищонское“.

Според Новиков за последно подобна ракета е била изстреляна в Съветския съюз през 1986 г. Преди 25 години е било взето решение за прекратяване на тяхното използване в руската армия. От тогава тя няма такива на въоръжение. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай хой

    0 1 Отговор
    Бла-бла-бла. Подигравка с паметта на загиналите невинни и семействата им.

    Кога ще огласят записите от черните кутии.
  • 2 питат все пак

    0 0 Отговор
    има все още данни за взрив и на малък увеселителен летящ обект с девойки на борда ..твърди се че е гръмнал техен движител ..да с е провери имали неясни взривни материали ...и следи вкл криогенни
  • 3 666

    1 0 Отговор
    По детинско оправдание надали може да измисли Новиков. Да не забравяме, че официални руски медии първоначално многократно отричаха, че въобще е стреляно с Бук. Лансираха какви ли не версии, че MH17 е свален от украински изтребител. Сега от няма накъде признават, че е било Бук, а ме те нямали вече такива. Дори и да нямат официално на въоръжение точно такава версия това не означава, че нямат по складовете. В щатите в пустинята Мохаве е пълно със снети от въоръжение самолети, но част от тях са напълно годни за употреба. На въоръжение е едно, а на съхранение е съвсем друго! Какво ни убеждава Новиков, че в руснаците щом свалят нещо от въоръжение на секундата го нарязват и претопяват!?

    Коментиран от #5

  • 4 пПаднали ангели имало

    0 0 Отговор
    dokosnali se do останките подаваха такива данни уплашено
  • 5 Бай хой

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "666":

    Ако не ти е ясно в момента и Българското небе се пази от бук.

    Ракетата на бук се води от наземен радар. Защо не огласят откъде е била осветена. Чакат да мине време и да върви голословната пропаганда.

    Стратокастрираният знаеш ли колко такива ракети има украйна и колко поразии са извършили освен тая с тях.

    Коментиран от #6

  • 6 бай Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бай хой":

    Българското небе го пази баба Гицка!

    Коментиран от #8

  • 7 Румен Янев

    0 0 Отговор
    Бук ли е дъб ли е не знам но това са щуротии
  • 8 Бай хой

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "бай Иван":

    Съвсем скоро боко тиквата ще викне и айше. Срам и позор.

    Коментиран от #9

  • 9 Juliy

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Бай хой":

    Ти що си мислиш ,че си по-умен.
    Нали си един руски трол!
  • 10 Ярослав Станчев

    0 1 Отговор
    Ако имаха безспорни доказателства,че руснаците са виновни до сега да са оревали орталъка,как руския "агресор" е свалил самолета.Явно има други причини да не се огласят записите от "черните" кутии на полета.Което навява подозрителни мисли за стрелците свалили самолета.Като знам какви ревове бяха заради двата руски самолета влезли в турското въздушно пространство,какви екстремни срещи на НАТО се провеждаха,какви предупреждения и заплахи бяха към руснаците,мале,мале.Ще се вземат мерки,ще се свалят руски изтребители,страшно беше.А сега-нищо.Що така???
  • 11 Киро

    1 0 Отговор
    На всеки с АйКю над 30 му е ясно, че руснаците свалиха самолета!

    Включително и на масковските скимтачи тук!

    Затова ушанките нямат нито едно страна, която да им е приятел!

    Коментиран от #12, #13

  • 12 Ярослав Станчев

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Киро":

    Доказателства дай,Киро.Празни приказки слушаме цяла година.Колко е "ясно" кой свали самолета още чакаме да се изясни.
    На всеки с АйКю 20 му е ясно,че дори и при най-малкото съмнение за руска намеса първо любимите ти американци щеха да са опищяли света.
    Същите "доказателства" краварите дадоха и за паднали руски ракети в Иран,а то какво излезе,леееко излъгали.Грешка станала,като с болницата в Кундуз.
  • 13 кроко

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Киро":

    Кире, понеже мойто айкю явно не много високо, би ли ми обяснил защо им е на руснаците да го свалят тоя самолет, нешо не ги е кефил ли? Да не би с ракетната установка да са боравили някакви кьорави селяни дето не могат да различат голям граждански самолет от военен самолет?! Или пък да са тренирали някакви младоци и да са сгафили с натискането на бутончетата?

    Или май някои украинци са сгафили нещо и сега се опитват да припишат вината на вечно виновните и лоши руснаци?
Новини по държави: