Last news in Fakti

5 Ноември, 2015 08:38 1 788 0

Мащабни протести в Румъния въпреки оставката на Виктор Понта

  • румъния-
  • протест-
  • букурещ-
  • оставка-
  • правителство-
  • пожар

Протестиращите отново обвиниха управляващите в некомпетентност и корупция

Мащабни протести в Румъния въпреки оставката на Виктор Понта - 1
Снимка АП/БТА

Хиляди се включиха в шествие в румънската столица Букурещ, часове след като премиерът Виктор Понта подаде оставка заради трагедията с пожара в нощен клуб.

Около 30 хиляди души поискаха разпускане на парламента, предсрочни избори и политическа реформа. Подобни демонстрации са били проведени и в други градове в страната.

Протестът снощи беше изключително мирен. Демонстрантите изпълниха централните улици на Букурещ. Те призоваваха останалите да се присъединят към тях крещейки:. "Излезте от домовете си, ако ви пука'' и" Не се страхувайте, страната се издига"., като голяма част от протестиращите се насочи към сградата на парламента.

Снощният протест дойде ден след като около 20 000 демонстранти спонтанно излязоха по улиците на Букурещ, разгневени от смъртта на 32 души, които загинаха в пожар в петък. Протестиращите отново обвиниха управляващите в некомпетентност и корупция.

Опасенията, че безопасността в нощното заведение е била пренебрегната заради корупцията - един отдавнашен проблем в Румъния - подхраниха обществения гняв срещу политическия елит, включително и срещу Понта.

Понта, който в момента е изправен пред съда по обвинения в корупция, заяви в телевизионно обръщение, че се надява оставката на правителството да "удовлетвори хората, които излязоха по улиците". Кметът на Сектор Четвърти, където стана пожара и вътрешният министър на страната Габриел Опреа също подадоха оставки в сряда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: