Last news in Fakti

15 Ноември, 2015 10:41 1 787 0

Турция и Гърция пуснали атентаторите в Париж?

  • париж-
  • терористи-
  • франция-
  • сирийци

Поне двама сирийци са използвали балканския път на бежанците, за да стигнат до Западна Европа

Турция и Гърция пуснали атентаторите в Париж? - 1
Снимка: АП/БТА

Поне двама сирийци, за които се подозира, че са от терористите в Париж, са използвали балканския път на бежанците, за да стигнат до Западна Европа, съобщават гръцки медии.

В „Катимерини“ уточнява, че гръцкото вътрешно министерство активно си сътрудничи с френските власти при разкриването на евентуалните атентатори. За Париж дори са изпратени пръстовите отпечатъци на заподозрените, които са им взети при пристигането им на егейските острови от Турция.

Атина вече обвини Анкара, че подпомага трафика на бежанци. Преди дни гръцките медии разпространиха снимки, от които се вижда как турски гранични катери охраняват натоварените с бежанци лодки.

Единият от двамата евентуални терористи е идентифициран като сириеца Ахмед Алмохамед, разкрива сръбският в. „Блиц“. Изданието дори публикува копие от неговия паспорт, с който той се е регистрирал като бежанец при влизане в Сърбия. След това той се отправил за Хърватия и Австрия.

Притежателят на паспорта е бил млад мъж, който през октомври е акостирал на гръцкия о. Лерос с лодка от Турция, която е превозвала група от 69 бежанци. Тогава гръцките власти са взели неговите отпечатъците, при обработването му на бежанския статут. му са били снети от гръцките власти.

Междувременно стана известно, че френската полиция е задържала брата и бащата на другия терорист, който е разпознат като французин. В. „Фигаро“ пише, че става дума за французина Исмаел Омар Мостефай. Той е имал криминално досие, освен това през 2010 г. той се е радикализирал, но срещу него не са били повдигани обвинения за тероризъм.

По информации на турски медии той дори е посещавал Сирия през зимните месеци в края на 2013 г. и 2014 г..

Властите смятат, че тогава той е преминал военна подготовка. Тя му е помоигнала да извърши клането в концертната зала „Батаклан“. Исмаел Омар Мостефай е разпознат по намерен палец на мястото на трагедията.

Оцелели разказват, че той хладнокръвно разстрелвал посетителите преди да се самовзриви с джихадисткия пояс.

Властите повдигнаха и завесата над самоличността на други двама терористи, за които се предполага, че са младежи на възраст между 15 и 18 години.

През изминалата нощ в Брюксел са задържани трима души. За единият от тях има недвусмислени доказателства, че замесен в серията от смъртоносни нападения във Франция. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА