Last news in Fakti

18 Ноември, 2015 08:46, обновена 18 Ноември, 2015 13:07 3 042 1

Куршуми и кръв в Париж

  • френската-
  • полиция-
  • акция-
  • франция

Блокирано е предградието Сен Дени

Куршуми и кръв в Париж - 1
Снимка: БТА/AP


Полицейската операция в парижкото предградие Сен Дени приключи, съобщи Би Би Си. Арестувани са 7 души, а двама са загинали.

Жена – камикадзе се взриви при първия щурм на полицията. Според френските медии вторият терорист е бил ликвидиран от снайперист. Барикадираните са оказали яроста съпротива. Акцията продължи 8 часа. Нейният край бе оповестен от говорител на френското правителство. Ранени са петима полицаи, но няма опасност за техния живот. 

Ето я хронологията на събитията:

Френската полиция извърши специална акция в предградието на Париж „Сен Дени“, съобщи Би Би Си.

Очевидци казват, че там има размяна на огън и един от полицаите е ранен. Смята се, че основна цел на операцията е 28-годишния Абделхамид Абауд , който се счита за организатор на атаките в Париж от 13-ти ноември, в рамките на които загинаха 129 души. Улиците са блокирани. Счита се, че поне няколко заподозрени са обградени в апартамент от 9-етажна сграда.

Куршуми и кръв в Париж

Има информации, че притиснатите заподозрени са заплашили, че са готови да се самоубият. Смята се, че обградени са 4-ма или 5-ма заподозрени. Акцията продължава вече 4 часа.  В момента части от армията навлизат в зоната. На място вече се намират 50 военни. Над квартала кръжи хеликоптер. До 8:30 сутринта нямаше официална информация от френските власти.  Рано сутринта е имало взривове от ръчни гранати. 18-ти парижки район, където вчера бе открит един от автомобилите на извършителите на атентатите, се намира в близост до "Сен Дени". В този район преди имаше бунтове на имигранти, заради социалната неравнопоставеност във Франция.

Вече се появиха информации, че полицията е проникнала в апартамента, като има поне две или три жертви. Трима полицаи са ранени. Чула се е експлозия на мястото на събитието, като се смята, че жена камикадзе се е взривила по време на щурма на полицията. Френските власти не дават официална информация по случая.  Според информация от 9:00 ч.на радио Europe 1 акцията вече е приключила. В района се извършват серия от обиски. Смята се, че в сградата се е укривал и 8-ия човек, който е участвал в атентатите в Париж - 26-годишният Салах Абдеслам.

Куршуми и кръв в Париж

Преди минути голяма група полицаи от специалните части са започнали да се придвижват в района. Счита се, че скоро е имало фалшив телефонен сигнал за още нередности в района, което е всяло допълнителна истерия.

По последна информация щурмувани са били два апартамента. В единия апартамент са се взривили две камикадзета, а един човек е бил задържан. В другия апартамент са били задържани трима души. Към момента в района пристигат още подкрепления от тежковъоръжени полицаи и военни. 

Вече бе опровергана информацията на радио Europe 1, че акцията е била приключена.

В Елисейския дворец вече са се събрали френският вътрешен министър Бернар Казньов и френският премиер Манюел Валс. Те са свикани на спешна среща с президента Франсоа Оланд,по повод полицейската акция.

По последна информация акцията е насочена срещу втора група от терористи, която не е успяла да извърши допълнителни удари в Париж в петък. Според съобщение на главния прокурор на Франция жена, която е била блокирана в един от апартаментите се е взривила по време на щурма на полицията. Двама души са загинали. Мъж и жена са арестувани от съседния апартамент. Според френското издание Le Mond загиналите са 3-ма.  Струпване на военни части има и на северната гара Nord. Министърът на правосъдието Кристиан Трубия обяви, че операцията върви към своя край, но няма подобни индикации. 

Куршуми и кръв в Париж

Преди 30 минути министърът на правосъдието Кристиан Тобира обяви, че операцията върви към своя край, но няма подобни индикации. 

Информациите в медиите са различни. Някои твърдят, че загинала е само жената – камикадзе, а други твърдят, че убити са трима души. Няма опасност за живота на петимата ранени френски полицаи. 

Френски съдебни полицейски източници са потвърдили информацията във френските медии , че акцията е целяла залавянето на  Абделхамид Абуд.

Според последна потвърдена информация има четирима арестувани. Един от апартаментите все още не се счита за неутрализиран. Полицията има съмнения, че вътре има още хора. За това и блокадата продължава. Сред задържаните не е 28-годишният Абделхамид Абуд, който бе основната цел на акцията. 

В 10:55 френските медии съобщиха за още изстрели на мястото на акцията. Счита се, че има поне още един барикадирал се в един от обсадените апартаменти. 

Според Le Tribune през последните три дни във въздушни удари водени от Франция и други държави над столицата на Ислямска държава – Рака, са били убити най-малко 33-ма джихадисти. 

Две полицейски поделения са участвали в операцията. Според обновената информация арестуваните са петима. На километър и половина от щурмуваната сграда се намира „Стад дьо Франс“. Счита се, че до операцията се е стигнало след намирането на черната кола през вчерашния ден, за която се счита, че е била използвана от терористите. В нея е бил намерен малък компютър, който вероятно е съдържал подробности за атентатите. Взети са ДНК проби от задържаните.

Според последни информации убитите са двама души, един от които е жена. Задържани са 5-ма, 3-ма от които се считат за терористи. Акцията все още продължава, като се счита, че един мъж се е барикадирал в един от апартаментите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Редактор

    0 0 Отговор
    "като има поне две жертви и трима загинали" - Няма да е лошо да прочетеш какво си написал преди да го изпляскаш!
Новини по държави: