Last news in Fakti

18 Ноември, 2015 22:28, обновена 18 Ноември, 2015 23:12 2 872 1

Мъртъв ли е Абделхамид Абауд - организатор на атентатите в Париж?

  • париж-
  • франция-
  • абделхамид абауд-
  • терорист-
  • атаки-
  • атентат

Според двама висши служители от разузнаването Абделхамид Абауд е мъртъв. Френската прокуратура не потвърждава информацията за смъртта му

Мъртъв ли е Абделхамид Абауд - организатор на атентатите в Париж? - 1
Снимка АП/БТА

Френските специални части са убили предполагаемия организатор на кървавите атентати в Париж - Абделхамид Абауд, по време на днешната операция в предградието Сен Дени, съобщи американският вестник "Вашингтон пост", позовавайки се на представители на разузнаването.

Специалната полицейска операция от тази сутрин целеше задържането именно на Абделхамид Абауд, белгийски джихадист, за когото се смята, че стои зад атентатите в Париж от 13 ноември.

Прокурорът на френската столица Франсоа Молен обаче, не потвърди информацията за смъртта на терориста. Той обясни, че Абауд се бил "барикадирал сам на третия етаж" на сградата. По думите му има загинали двама души, но телата им все още не са разпознати. Знае се със сигурност, че Абауд, както и друг заподозрян - Салах Абдеслам, не са сред арестуваните по време на операцията в Сан Дени.

Човешките останки, намерени в развалините на апартамента, все още се идентифицират, каза той.

Повече от 100 полицаи и войници щурмуваха жилищна сграда в предградието Сан Дени в сряда сутринта. Сградата бе под обсада в продължение на седем часа и остави двама мъртви.

Смъртта на Абауд ще затвори една от основните врати при международното издирване на заподозрени за касапницата в петък. Смята се, че поне още един от заподозрените, тясно свързан с парижките атаките все още е на свобода.

Това обаче повдига други тревожни въпроси, включително очевидната способност на Абауд да се измъква от разузнавателните агенции по време на пътуванията си из Европа и има ли шанс други клетки на Ислямска държава да ударят пак.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: