Last news in Fakti

25 Ноември, 2015 19:17 3 445 13

Сирийските кюрди готови да си сътрудничат с Русия

  • сирийските кюрди-
  • кюрди-
  • русия-
  • сирия-
  • сътрудничат

Русия все още не е достигнала близо до региона, в който са активни кюрдските бойци, но в бъдеще може да бъде установен диалог

Сирийските кюрди са готови да си сътрудничат с Русия за разрешаване на кризата в Арабска република. Това заяви лидерът на партия "Демократичен съюз" Салих Муслим Мохамед в интервю за Радио Sputnik.

"До сега не сме имали възможност да установим активно сътрудничество с Русия. Но ще се радваме ако такава възможност се появи. Русия все още не е достигнала близо до нашия регион, тя е активна на запад. Мисля, че в бъдеще ще можем да установим диалог с руската страна за военно сътрудничество", каза Муслим.

Кюрдите са една от страните замесени в сирийския конфликт. Те се борят срещу терористична групировка Ислямска държава и искат да създадат своя независима държава в северната част на Сирия и Ирак. В същото време Кюрдската работническа партия (ПКК), призната от Турция като терористична организация, се бори за национална автономия на своя народ на територията на Република Турция.

Отношенията между ПКК и Турция рязко се е влошиха след терористичното нападение в град Суруч на 20 юли, при която загинаха 32 души, предимно кюрди. Бойците на ПКК бяха обвинени от турските власти, че си сътрудничат с ислямистите и са възобновили партизанската си война срещу турските сили за сигурност.

Отношенията между Русия и Турция пък се влошиха рязко след 24 ноември, когато руски бомбардировач Су-24 на руските сили, които се сражават в Сирия бе нападнат от два турски изтребители F-16 и свален от ракета "въздух-въздух". Машината падна в северната част на Сирия, близо до границата с Турция. Един от пилотите на борда загина, а другият бе спасен от сирийските войски.

На 20 октомври бе съобщено, че сирийските кюрди искат да открият свой офис в Москва. На 5 октомври те подкрепиха работата на руските удари срещу ислямска държава, които Москва започна в края на септември по молба на сирийския президент Башар Асад.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор
    С ТАКИВА КРАСИВИ ЖЕНИ КАК НЯМА ДА СИ СЪТРУДНИЧАТ
  • 2 некойси

    0 0 Отговор
    Кои тва? Рускините ли?
    Да не би да става въпрос за кюрдките.
  • 3 СССР

    0 1 Отговор
    Добре подготвен Американски заговор!!! Егати Туркмените дето чакали отдолу катапултиращите пилоти, гледат овцее ама имат и Айфони! Пък и добре въоражени и организирани!!! Щом спасяващите хеликоптери са прогонили с ожесточена стралба! Командата за стреба се давала от министър прецедател или по нагоре! Ами да от по нагоре е....... от Вашингтон!!!
  • 4 БАТ мишо

    1 1 Отговор
    ся братушките кат лашнат малко оръжийце на кюрдете ше се кефаря кат ви запалят дупарите за 100 години напред -- ако директно не изтупат килима руснаците от бълхи
  • 5 РАСО

    0 0 Отговор
    Отивам при тези хубави каки да се бия редом до тях.
  • 6 ха ха ха

    1 0 Отговор
    Сега ще види Ердоган какви изненади ще му спретне Путин.С тия 30 милиона Кюрди искащи държава ще има забавление.Османска империя щял да прави феса......Ще види империя през крив макарон.
  • 7 Киро

    0 0 Отговор
    Ето - това би бил един ход, който наистина ще бръкне в ...шалварите на ердоганя изотзадзе - руснаците да дадат на кюрдите малко ПВО системи...

    Може и до независима държава Кюрдистан да се стигне, а дано, че тия хора страдат от фесовете толкова много години.
  • 8 Садам

    0 0 Отговор
    Даа... сега руснаците ще поостанат 20на години в региона, да го облагородят малко, заедно с кюрди, иранци, китайци ще се справят със злото
  • 9 стратокастър

    0 0 Отговор
    Не знам на какво се кефите толкова ?Рибата е още в морето а .... от една страна а от друга какво ще спечели България ако в близкия изток се появи още една държава която ще се препитава с продажба на наркотици и други такива високо хуманни дейности ?

    Коментиран от #11, #13

  • 10 123

    0 0 Отговор
    Подкрепям и съчувствам на кюрдите. Християнин съм, но не ме кефи това, че непосредствено до нашата граница ще има война. Спомняте ли си когато американците нападнаха Югославия?! Всички страдахме заедно със сърбите. След това сърбите се оказаха по-големи з....ци и от мюсюлманите!
  • 11 Gibson

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "стратокастър":

    Всичко което прецаква Ердоган и неоосманистката му политика e добро.Видя ли как ревеше козела от ДПС в парламента да защитава господарите си.Ето за това всичко което спира поривите на фесунгерите да си правят нова империя е добро.

    Коментиран от #12

  • 12 Бай хой

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Gibson":

    Не му се обяснявай на тоя. Личи си че е от малцинството и мечтае за османска империя.

    ИНАЧЕ НЯМА НИЩО ПРОТИВ НОВА ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА В еВРОПА А СЕ ЗАГРИЖИЛ ДА НЕ СЕ ОБРАЗУВА СВЕТСКА ДЪРЖАВА В БЛИЗКИЯТ ИЗТОК.

    Това са пан джахидистите неоосманисти.

    Приемайте коментарите им нормално защото те не са Българи.

    Българин не желае зло на братята си освободители.

    Има и изключения като поп кръстьо и последователите му.
  • 13 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "стратокастър":

    Ще се препитават от наркотици, ако американците ги "демократизират" - примерно както Афганистан започна да се препитава от наркотици след като американците ги подкокоросаха в края на 80-те да се обърнат срешу Руснаците - и до ден днешен с това се изхранват. А Сирия до преди тая простотия беше доста голям изностител на торове - там има минерали, някои почти без аналог в други държави - ако дойдат американците в Сирия, вместо да произвеждат торове в химическите си заводи, ще ги "посъветват" да ликвидират заводите, щото са много стари, да дадат на концесия находищата и да изнасят суровините за преработна на вън. После познай какви фирми ще спечелят концесиите.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания