Last news in Fakti

28 Ноември, 2015 15:52 7 428 35

Иска ми се да не бяхме сваляли руския самолет

  • сваляли-
  • руския-
  • самолет

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че е натъжен от случилото се

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че е натъжен инцидента със свалянето на руския самолет, съобщи Би Би Си.

В началото на седмицата два турски изтребителя свалиха руски Су-24 в района по границата със Сирия. Ердоган подчерта, че му се иска нищо такова да не се е случвало и да не се случва за в бъдеще. До този момент той отказваше да се извини на Русия, обвинявайки страната, че с политиката си спрямо Сирия си „играе с огъня“.

От Анкара днес предупредиха турските граждани да избягват всякакви пътувания до Русия, освен ако те не са наложителни. Москва вече отмени безвизовия режим за турски граждани и обяви, че подготвя пакет от сериозни икономически рестрикции.

Администрацията на Ердоган поиска среща на турския лидер с руския президент Владимир Путин, но от Кремъл изискват специално извинение, преди подобна среща да се състои.

„Иска ни се това да не се бе случвало, но се случи. Надявам се подобни неща да не се случват за в бъдеще“, заяви Ердоган.

Турският президент говори пред своите симпатизанти в Балъкесир, Западна Турция. Това стана след обявяването на убийството на висшия кюрдски адвокат Тахир Елчи в Диарбекир.


Елчи бе убит по време на престрелка между полицията и неизвестни въоръжени мъже. Той е и виден защитник на правата на човека. Той бе прострелян, докато правеше изявление, в което призовава за край на насилието между турската държава и кюрдските бунтовници от ПКК. В престрелката е загинал и един полицай. В квартала на престрелката вече има обявен вечерен час.


Елчи и преди е получавал смъртни заплахи, след като обяви, че ПКК не бива да бъде считана за терористична организация. Американското посолство в Анкара обяви, че е шокирано от убийството. От там определиха Елчи като „смел защитник на човешките права“.

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123455

    1 3 Отговор
    Сега чак му светна лампата
    ,,кой си играе с огъня,,
  • 2 гост от бургас

    1 3 Отговор
    Иска ни се това да не се бе случвало, но се случи. Надявам се подобни неща да не се случват за в бъдеще“, заяви Ердоган...остана да добави, - простете ми братя руснаци, прости ми г-н Путин! Практически, Ердоган се извини, на друго не ми прилича...И знам защо, - защото не видя подкрепа от страна на НАТО! Пореден "лубрикант" на НАТО, след Грузия и Украина...пак янките не осъществиха мечтата си- 3 световна с Русия

    Коментиран от #19

  • 3 гост от бургас

    1 1 Отговор
    Турският президент Реджеп Ердоган предупреди Русия „да не си играе с огъня“, но както го виждаме за последна седмица- то не бяха минути и секунди, то не бяха не разбрани относно, чий е той самолет, то не беше самозащита при разстрела на войника във въздуха, хиляда оговорки, що не ден, то нова порция подробности и изкривени факти. И ето дойде събота: цитирам пак същия палячо: Иска ми се да не бяхме сваляли руския самолет-Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че е натъжен от случилото се.....http://fakti.bg/world/164025-iska-mi-se-da-ne-bahme-svalali-ruskia-samolet-
    Бих искал някой от Факти.бг да вземе да подреди всички новини в една статия от самото начало, за да видим , колко е крив пътя на оправданията на Ердоган...( Освен САЩ, които нямат просто право да му обърнат гръб, никой от европа не подаде ръка на това "чудо" на съвременната политика) Това, което се е случило в Сирия, на граница с Турция, не било нищо друго, освен политическо самоубийство на иначе талантлив дипломат, който успяваше да бъде един от основните икономически партньори на Русия в региона, и военен партньор на една от най-силните коалиции в света. Язък за труда на който толкова време отдели тази западна пионка...
  • 4 144

    2 1 Отговор
    Путин каза че иска извинение,наказание и компенсации.Дотук само съжаление което даже не е близко до извинение.Тоя доган се оказа много глупав.
  • 5 Румен Янев

    3 0 Отговор
    Глупак!Можеш да въздействаш на бъдещето дори и малко!Миналото не можеш да промениш!Да си мислил навремето!Како си се у...рал ще си ти смърди и смърднята която сам си си направил ще те погуби!!!И престани да се въртиш като наш политик а си си кажи пред хората какво л...но си!
  • 6 Vasik Atanasova

    5 1 Отговор
    А УБИХТЕ МОМЧЕТАТА
    ВЪРВИ И ИМ ГО КАЖИ НА ДЕЦАТА ИМ
    И НА МАЙКИТЕ ИМ
    И НА ЖЕНИТЕ ИМ
    ТУРСКИ Б...К

    Коментиран от #9

  • 7 ТУРЦИЯ НА САПУН

    2 2 Отговор
    ОМЕКНА ТИ ЧАЛМАТА А ФЕC! НЯМА ПРОШКА !!!!!! ПУТИН ЩЕ ВИ Е.. !
  • 8 БУК

    3 0 Отговор
    Тоз да не се предаде!
    Горе ръцете, комшу!
  • 9 Румен Янев

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Vasik Atanasova":

    Споко!Чалмата се върти като пумпал но насреща има Путин а не Плевнягаднаантибългарскамръснатвар или Бокооглу...така че феса и сина му дето се прегръщат с лидери от ИДИЛ са отсвирени от всички и положението е тегаво
  • 10 Бай Коста

    0 3 Отговор
    Този го е изпраскала критическата.... През два часа ту плаши, ту се извинява, ту съжалява.
  • 11 антиосманист

    3 0 Отговор
    Типичен мазен турчин.Първо ти се мазни уж сте приятели,после те издебва в удобен момент ти забива ножа в гърба.Но ако случайно не е успял тича да го защитават и ако и това не стане почва да ти се извинява,че не те е познал и не е искал така да стане.
    трябвало е да ги изхвърлят в Азия още в началото на века и да им оставят една малка територия близо до техните приятели кюрдите.Но великите сили са ги оставили на Босфора защото са им били удобни и сега виждаме змията пак да надига глава.

    Коментиран от #20

  • 12 999

    1 0 Отговор
    Що стана бе Танасе оти се у......ра.
  • 13 гост от бургас

    1 0 Отговор
    Според последна информация, санкциите разширени от страна на Русия, Путин забранява турска стока да се вкарва в страната, забранява да се наемат турски граждани на работа вътре в страната, както и забранява дейността на организациите, действащи под юрисдикция на турска република....и това не е края...Ооо Ердоган, какво направи бре, какво!
  • 14 Бай хой

    0 3 Отговор
    М....ла не съзнава какво му се случва.

    сащ подработват Русия но не съзнават че за да достигнат до Москва краварите унищожават всичко по пътя си.

    Вижте какво остана от България, Грузия и сега е реда на турция.

    След разкъсване на връзките с Русия амуджите ги чака демократичен преврат и следва... погледнете най новата история на изброените държава. Реформи, безработица, интеграция, разделяне, задължняване и тнт.

    Коментиран от #24

  • 15 Бай хой

    0 3 Отговор
    След България, Грузияи Украйна. Получи се някаква грешка за което се извинявам.
  • 16 вуа7

    1 0 Отговор
    Аа набързо да добавя нещо, което може да се струва интересно на "факти.бг" освен, че се започна всеобщо отсвирване на турските туристи, стоки и отношения, в момента правителството на РФ е разработило програма за юридическа помощ при желание да се разтрогне сделка и договор с турски фирми. Бизнесмените, които желаят такава помощ могат да се обърнат към МИД по електронен път и да поискат консултация.
  • 17 гост от бургас

    2 0 Отговор
    България има уникален, златен шанс- да види, разбере, осъзнае, какво следва като сценарий за всички "партньори" на НАТО, цялата тъй наречена партньорска политика, не повече от сутришна мъгла, която един ден ще се разсее. Всички ортаци на американците в определен момент изпитват еуфория, която пречи на държавите да гледа на нещата реално, а реалността е такава, че в момента, когато последват указания на вашингтон, последния не дава гаранция, че ще отстоява интересите на партньора си, когато ще стане напечено... Явно, че Ердоган самозабравил се, изгубил ориентация между фантастика и реалността, объркал сънищата си с жестоката реалност, а сега съжалява...но това по-скоро прилича на изповед на един умиращ от неизличима болест, отколкото на човек, който просто се спъна и се изложи публично...Жириновски вярно казал: Русия няма да воюва, а по-скоро или ще въоръжи турските приятели арменци, или ще въоръжи кюрдите, други приятели на турци, а може и да даде на заем едно-две с-300 на кипър, който често търпи навлизането на турските самолети в пространството си....
  • 18 ТУРЦИЯ НА САПУН

    1 1 Отговор
    Фесът се предава като осман паша с 50000 армия !!!
  • 19 кроко

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "гост от бургас":

    Абе някои казват че са го подкокоросали нарочно да направи тая простотия, за да му се срине реномето след като руснаците почнат да им налагат санкции и турците почнат да мрънкат, но аз пък си мисля че целта не е била да се разклати ердоган, ами да се скарат турция и Русия с надеждата че от тези санкции и Русия ще изгуби.
  • 20 Бай Кор

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "антиосманист":

    Не Великите сили са оставили Турция в днвшните й граници, а некадърната гръцка армия и помощта в оръжие и храни от вече създадената Съветска Русия, която е симпатизирала на младотурската революция. Имало е международно съглашение Истанбул да е свободен град, непринадлежащ на никпя страна, а днешната Западна Турция и крайбрежието е трябвало да са гръцки. Е, да, ама не! Съветска Русия праща оръжие и хранителни доставки и Мустафа Кемал съсипва гърците, които се изселват светкавично, усещайки, че ще бъдат изклани до крак. Оттам тръгва и Аристотел Онасис към Южна Америка, но това е друга йени ракъ.

    Изобщо, само българите сме що-годе толерантни и не си избиваме малцинствата, докато повечето народи колят и изтрепват наред стотици хиляди без да им мигне окото.

    Коментиран от #30

  • 21 гост от бургас

    0 0 Отговор
    Ай ся ми кажете, каква е тази новина? https://news.mail.ru/politics/24115271/?frommail=1 България според нашия Ненчев може да вземе участие в наземна операция?! Цялото НАТО мълчи, и само ние се натискаме?! Ето я поредната жертва на американците! Вашингтон ще каже- оценяваме жеста, ще ви дадем такава възможност, отивайте...и ще изпратят последните индианци на вярна смърт. Но джихадистите ще дойдат след това в Бг, кой ще спечели от цялата работа? Боже, слез на земята и дай акъл на хората...
  • 22 Задачата

    1 1 Отговор
    Коментарите които чета в този сайт са меко казано безобразни и с подчертана липса на адекватност.

    Призовавам всички хора които пишат тук да обмислят добре преди да сипят обиди по нечий адрес.

    Повечето от изказванията и начина на поднасянето на мненията са позор за българския народ.

  • 23 гост от бургас

    0 0 Отговор
    господин задачата- покажете пример де, че става малко шопска работа- я не знам как е, ама и така не е...
  • 24 кроко

    0 2 Отговор

    До коментар #14 от "Бай хой":

    Ми нищо против нямам да им се случи същото. Нито ги харесвам, нито показаха, че в условия на просперитет могат да се развият като свестни хора и общество - пак тръгнаха по пътя на османизма.
  • 25 Кобрата

    0 0 Отговор
    Искало му се да не се случва? Ами като е искал да не се случи такова нещо, защо са допуснали да се случи? Щом се е случило значи с го искали, те са знаели, че самолетът е руски и лети за Сирия, но сега когато им опря яйцето до г.за, започнаха да се извиняват
  • 26 РАСО

    0 0 Отговор
    Хайде сега.Кой ми .ра в гащите.Хубава работа ама турска.
  • 27 сеирджия

    0 0 Отговор
    Ми че то гаджалите още не са почнати.
  • 28 ARCHANGEL

    0 0 Отговор
    ЧАЛМИ ЧАЛМИ СКОРО ИДВА ДЕНЯТ НА СТРАШНИЯТ СЪД ОТ СЕГА ОПАКОВАЙТЕ И КЪМ АНАДОЛА ЩОТО АЗ АКО СТАНЕ ВОЙНА ЧЕ ВИ СТРЕЛЯМ ПЪРВО ВАС!!!

    Коментиран от #29

  • 29 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "ARCHANGEL":

    ЗАЩОТО И АЗ
  • 30 антиосманист

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Бай Кор":

    Нали не вярваш,че ако англичаните искаха Истанбул да е свободен град щяха да оставят като победители от Първата световна турците там.
    Да не говорим кой оставя след Руско турската освободителна война турците в Европа.Ако бяха ги изритали още тогава нямаше нито Ататюрк нито Ленин нито който и да е да им върне Константинопол.
    А турците ,след като получават тези територии изтребват всичко не турско.
    Не случайно първия геноцид на 20 век са го направили пак те.
    А ни е българите толерантност ще развиваме,ще пускаме разни етнически партии да прокарват турска политика.Виждаме до къде води това.

    Коментиран от #35

  • 31 Бай хой

    0 0 Отговор
    Дали не наближава времето когато този м....л ще каже - искаше ми се да не бяхме мюсюлмани.
  • 32 909

    0 0 Отговор
    преди няколко дни голям го даваше А? НИКОГА НЕ ВЯРВАЙТЕ НА НА ТУРЧИН ,ЦИГАНИН И АМЕРИКАНЕЦ !!!!!!!!!!!!
  • 33 РАСО

    0 0 Отговор
    Такъв президент да имахме в България,а не като нашия.И да вземе да се извини поне на опечалените Руски семейства.Няма да му падне авторитета.Да пренебрегне ЕГОТО си.
  • 34 ТУРЦИЯ НА САПУН

    0 0 Отговор
    ердогане ще ядете всичкитне турци СЛАНИНА та ушите ще ви пращат ! НАЙ- ЛОШОТО ДА ВИ СЕ СЛУЧИ !!! ТУРСКИ МЕКЕРЕТА !!
  • 35 Бай Кор

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "антиосманист":

    Точно това не хващаш - в Първата Световна англичаните губят стотици хиляди войници срещу изостаналите турци, на които преди това Германия предоставя военни специалисти, строят жплинии и фортификационни съоръжения, помага им се с най-съвременно въоръжение. Тогавашната Турция ни е съюзник в Централните сили, част от които сме и ние с надеждата да си върнем Македония и Беломорието. Ние при Дойран за три дни изтрепваме 12 хил. британски войници при атаки "на нож", а турците ликвидират много повече. Т.е. няма значение какво са искали англичаните, защото са брутално разгромени.

    Друг е въпросът, че ако след войната, когато Турция е сред победените страни и Гърция бе получила подкрепа не само във вид на заеми, а и от съюзнически армии, както и ако Съветска Русия не бе помогнала на Мустафа Кемал, днес цяла Мала Азия щеше да е гръцка. Между другото, за нас особена разлика нямаше да има - българите вече са изгонени оттам или потурчени, българската собственост е конфискувана, а гърците са ни мразели колкото и турците. Само прочети какво са правили андартите и ще разбереш.

    Не отричам обаче, че турците добре са си опекли работата - имат НАТО зад гърба си, както и подкрепата на ЕС. От друга страна, Русия е в състояние просто да изпари вече неносещите чалми и минаващи за модерни демократи турчоля - достатъчни са десетина балистични ракети с ядрени бойни глави над основните промишлени центрове и на тези места няма са виреят и мравки с десетилетия.
Новини по държави: