29 Ноември, 2015 17:52 1 486 9

Турция и ЕС ще споделят бъдещето на Европа

  • ес-
  • турция-
  • европа

Това бе заявено от турския премиер Ахмет Давутоглу


„Това е исторически ден за процеса по присъединяване на Турция в ЕС.“ Това бе заявено от турския премиер Ахмет Давутоглу преди началото на срещата на върха в ЕС.

На нея трябва да бъде обсъден общ план за справянето на с имигрантския поток към Европа. Давутоглу изрази надеждата, че това е едно началото в отношенията между неговата страна и ЕС.

„Днес, заедно с лидерите на ЕС ще споделим бъдещето на нашия континент. Ще обсъдим икономическите и глобални предизвикателства, пред които сме изправени. В това число разбира се влиза и имигрантския проблем. Благодарен съм на всички европейски лидери за това ново начало за нашия общ дом в Европа.“, заяви Давутоглу.

„Днес ние ще работим с Турция по много трудни и различни проблеми. Става въпрос за Сирия и имигрантската криза. В Турция вече има стабилно правителство и с него ще могат да се водят преговори за належащите проблеми. Работим по отварянето на нови глави по преговорите за присъединяване на страната в ЕС. Това изисква нови усилия от турска страна, насочени към основни ценности като човешки права и свободата на медиите. Не по-малко важно е възобновяването на мирния процес с кюрдите. ЕС е готов да съдейства във възобновяването на мирния диалог. Важно е да се работи по тези въпроси.“ Това бе заявено от Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурността Федерика Могерини .

В същото време белгийският премиер Шарл Мишел заяви, цитиран от „Ню Йорк Таймс“,че Турция няма как да получи „празен чек“, за да се справи с имигрантите на своя територия. Според него „Турция все още е далеч от членство в ЕС и в момента е нужно постигането на още прогрес“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай хой

    1 1 Отговор
    Много има да работят на фона на анти терористичните операции които вече не само в ирак и и в Брюксел.

    Ако до това се е стигнало от добрата им работа, представете си какво ни чака от тук нататък.
  • 2 кроко

    2 0 Отговор
    Нищо няма да споделяме с вас, мръсни ислямисти. Общия план е много прост - ЕС налага също като руснаците санкции на турция заради подкрепата им за ИД, търговията с петрол от терористите и изнудването, което правят в момента с бежанците и нещата приключват. Докато не спрат да осигуряват преминаването на бойци, военна и финансова помощ за ИД, никакво махане на санкциите. А когато това стане, с ИД ще е свършено за отрицателно време. И съответно спира и бежанският поток.

    Безумие е да се мисли какво да правят с бежансите, без да се обръща внимание на проблема, който поражда бежанският поток, а турция е част от този проблем.
  • 3 Бай Коста

    1 0 Отговор
    Идеята изобщо не ми харесва.
  • 4 144

    0 0 Отговор
    Европа загива,така че .............
  • 5 Киро

    1 0 Отговор
    Спокойно бе, всичко е дрън-дрън и прах в очите!

    Турция никога няма да стане част от ЕС.

  • 6 киро

    0 0 Отговор
    Турция трябва да се пребори с алъшвериша също - всяка стока да има етикет с ФИКСИРАНА цена , а не като сега цената е по осмутрение на продавача . На турците това си им е в кръвта - ДАЛАВЕРАТА !!!!
  • 7 Топол М

    1 0 Отговор
    Tова е наградата от сащ за добре свършената работа със сваления руски самолет! Заедно с компенсациите за наложените санкции от Русия!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Да ама не

    0 0 Отговор
    Турците отдавна натискат за либерализация на визовия режим за ЕС. Не се знае кое ще е по-големия проблем за Европа- бежанците или свободния достъп на всякакъв вид лица от Турция... Визовия режим е форма на контрол именно спрямо рисковите групи и лица - ислямисти, джихадисти, криминални престъпници, нелегални емигранти....
Новини по държави: