Last news in Fakti

30 Ноември, 2015 02:00 4 107 10

Влизането в Ирак беше грешка

  • влизането-
  • грешка-
  • ирак

Това твърди бившият шеф на американската Агенция за военно разузнаване

Без иракската война нямаше да има Ислямска държава. Това твърди в интервю за германското списание "Шпигел" бившият шеф на Специалните сили(US Special Forces) и на американската Агенция за военно разузнаване (Defense Intelligence Agency (DIА) генерал Майкъл Флин (Michael Flynn). От 2004 до 2007 г. той е стациониран в Афганистан и Ирак. Като командир на Специални сили е преследвал топтерориста Абу Мусаб ал-Заркауи, предшественик на днешния шеф на Ислямска държава Абу Бакр ал Багдади. Заркауи бе убит от хората на Майкъл Флин през 2006 г.

На въпрос каква е разликата между Абу Мусаб ал-Заркауи и Абу Бакр ал Багдади, Майкъл Флин завява, че в най-добрите си времена Заркауи е успявал да привлече до 150 бойци от дузина страни, докато Багдади привлича до 1500 чуждестранни бойци в месеца. Според Флин трябва да се включат сухопътни сили, за да се победи Ислямска държава. "С удари от въздуха няма да победим врага. Първо трябва да отнемем територията на Ислямска държава, след това да се погрижим за сигурност и стабилност и бежанците да се върнат в родината си. Това няма да стане бързо", казва Флин. Той се обявява за конструктивно сътрудничество с Москва. "Не можем повече да казваме, че Русия е лоша и трябва да се оттегли. Това няма да стане, да бъдем реалисти". Според генерал Фин иракската война е била голяма грешка. "Колкото и брутален да беше Садам Хюсеин беше грешно само да го елиминираме. Същото важи и за Кадафи в Либия, която днес е една провалена държава. Голямата историческа лекция е, че влизането в Ирак стратегически бе невероятно лошо решение“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    3 0 Отговор
    "С удари от въздуха няма да победим врага. Първо трябва да отнемем територията на Ислямска държава, след това да се погрижим за сигурност и стабилност и бежанците да се върнат в родината си.

    Грешка, първо трябва да спрете да спонсорирате ИД, да спрете да им давате оръжия и техника, да им спрете достъпа до свежи финанси от продажбата на петрол, да резнете пътя на идващите от европа през истанбул джихадисти и чак тогава сухопътна операция - На путин му е пределно ясно всичко това, както и вижда че вашата подкрепа не секва и затова не праща пешаци. Няма да има смисъл. В момента в който спрете да ги подпомагате и само ще започнат да се разпадат.
  • 2 mmm

    2 0 Отговор
    изключително вярно!!!!!
  • 3 Четиридесет и две

    2 0 Отговор
    Някои смятат, че създаването на САЩ било грешка, други казват че грешката е от по-рано - не е трябвало да слизаме изобщо от дърветата....

    Все по-бързо вървим към рестарт на цивилизацията, само че след "рестарта" оцелелите ще завиждат на мъртвите.
  • 4 Съни

    0 0 Отговор
    Прави ми впечатление,че САМО бивши служители,говорят за грешките на САЩ....Бивши президенти,бивши генерали,бивши шефове на службите......Що така,,,,,,или когато излезът от властта-тогава проглеждат....Май има нещо тотално сбъркано в тази американска демокрация...
  • 5 mediator37

    0 0 Отговор
    Ирак и Либия са грешка най-вече за местното население, което е избивано и страда. Но от гледна точка на монополите е правилен ход. Я да види генерал Флин какви "нови" договори са подложени за подпис на новите управници на Ирак и Либия и кой владее вече петролните кладенци там. Така че да не ни обясняват със задна дата, кое, какво.
  • 6 некойси

    0 0 Отговор
    Грешка беше и Сирия, но предполагам ръководството са наясно с този факт.
  • 7 Исторически погледнато

    0 0 Отговор
    Най-голяма е грешката на Христофор Колумбов, мене ако питате.

    Коментиран от #8

  • 8 Тито

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Исторически погледнато":

    100% си прав....
  • 9 Morgoth

    0 0 Отговор
    Влязоха в Афганстан, произведоха Ал Кайда. Влязоха в Ирак, произведоха ИД. Сами можем да се досетим какво ще излезе от така наречената "Умерена опозиция" в Сирия след като войната свърши и им резнат финансите.
  • 10 Valentin Bonev

    0 0 Отговор
    Дубрютро! Пропуснали са, да му обяснят на военния анализатор, че тези събития са планирани в една Американска агенция доста отдавна! Силна Европа е не приемлив вариант за САЩ!
    Имам (обосновано) предположение, че дългата ръка на същата агенция има общо със сваления Руски самолет! А вие?