29 Ноември, 2015 22:23 1 545 7

ЕС и Турция със сделка за бежанския поток

  • ес-
  • турция-
  • сделка

Европа отпуска допълнителна помощ от 3 млрд. евро

Лидерите на ЕС и Турция постигнаха сделка за контрол над потока на имигранти към Европа.

Турция ще получи 3 млрд. евро и полтически отстъпки, за да не допуска навлизането на нелегални имигранти в Европа от своята територия и да поддържа 2 млн. бежанция, които се намират в страната. Говорителят на председателя на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че общото споразумение е било удобрено.

„Нашето споразумение определя ясен план за своевременно възстановяване на реда по нашите общи граници. Ние засилваме и нашата помощ за сирийските бежанци в Турция чрез предоставянето на 3 млрд. евро. Предприехме голяма стъпка, която променя играта, като става въпрос за контрола над имигрантския поток. Турция остава ключов стратегически партньор за ЕС. Съгласни сме, че трябва да се засили работата по преговорите за присъединяване на страната в ЕС. Готови сме да отворим глава 17 по преговорите“, заяви Доналд Туск по време на обща пресконференция с Ахмед Давутоглу.

„Ние заздравихме отношенията си с Турция на най-високо ниво. За нас беше от съществено значени да стигнем до общ отговор на бежанската криза. Говорихме за  нужния прогрес, който трябва да бъде направен в процеса на преговорите по приемането. Комисията е готова да подготви нужното за отварянето на нови глави  по преговорите, което ще бъде направено през следващите седмици. Няма как да решим имигрантската криза без близко сътрудничество между ЕС и Турция. Турция приютява 2 млн. бежанци и ние искаме да и помогнем в тези усилия, като сме готови да отпуснем помощ от 3 млрд. евро.“, заяви председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ислам

    0 0 Отговор
    Това са едни истински гейове - позлатените еврочиновници и агенти на каубойте.
  • 2 Бай Иван

    0 0 Отговор
    Да дадат на България и Гърция тези 3 милиарда да направим както трябва границите да видим дали ще премине и един циганин.
  • 3 кроко

    0 0 Отговор
    Да плащаш 3 милиярда на турция, която е основен виновник за проблема ИДИЛи последствията от него е все едно да плащаш откуп на терористи. Нали уж европа не преговаряше с терористи?!

    Коментиран от #4

  • 4 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "кроко":

    3 МИЛИАРДА ЕВРО ИМА ДА КРАДАТ
    А ЗА БЪЛГАРИЯ КОЛКО
    А ПУТИН ЩЕ ИМ ПРАВИ САНКЦИИ
    ВСИЧКИ СА МАСКАРИ
  • 5 Чачук

    0 0 Отговор
    На фона на разкритията за ролята на Турция в създаването,финансирането,обучението и поддръжката на ДАЕШ да даваш толкова пари на същата си е направо престъпление.Малко са му на Ердоган откраднатите пари от продажбата на краден петрол та сега получава и бонус в размер на 3 млрд.евро.Ето заради това ЕС неминуемо ще се разпадне.Той няма бъдеще.
  • 6 РЕАЛНО

    0 0 Отговор
    Тази "сделка" показва слабостта на Е.С. и невъжможността да се справя с проблемите и предизвикателствата на съвременният свят.Реалено,Е.С. плаща на рекетьора Турция--хем турците създават основният проблем-под покровителството на САЩ--хем Европа им плаща...Това безумие на Брюксел,наистина ще доведе Е.С. до разпад-жалко но всички индикации да се случи това,са налице.Няма реални и обоснованни причини,за да се осъществи такава"сделка"...Има политически и икономически лостове,за да се повлиае на Турция.А в момента това си е чист рекет.......
  • 7 mediator37

    0 0 Отговор
    Двама мазни, дърти педали са се награбили, сякаш аха, аха ще се нае-ат. Отвратителна снимка. Направо ще повърна.
Новини по държави: