Last news in Fakti

30 Ноември, 2015 12:50 890 0

Световните лидери откриха Конференцията за климата в Париж

  • франция-
  • обама-
  • климат-
  • сор21

В Париж започна 12-дневна конференция, посветена на промените в климата. В нея участват представители от 195 страни, сред които и 147 държавни глави.

На форума присъства и българският президент Росен Плевнелиев, който ще направи изказване днес в 16 ч.

40 хиляди души участват в срещата, която ще продължи до 11 декември.

Очаква се по време на конференцията да се подпише международно споразумение, което да гарантира международните усилия за намаляване на тежестта върху климатичната система след Киотския протокол след 2020 г. Основната цел на лидерите е да се споразумеят за мерки, които да ограничат покачването на температурите до +2 градуса по Целзий.
Конференцията под егидата на ООН ще продължи до 11 декември.

Броени часове преди началото на конференцията Айфеловата кула светна в цветовете на земята: синьо и зелено.

В началото световните лидери запазиха минута мълчание в памет на 130-те жертви на серията терористични нападения в Париж на 13 ноември. Американският президент Барак Обама, заедно с президента Оланд по-рано положи цветя пред концертната зала "Батаклан" в памет на загиналите.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун благодари на Франция за „смелото“ решение да приеме 150 лидери на държави и правителства по-малко от две седмици след смъртоносните атаки във френската столица.

„Светът е изправен пред две ужасни заплахи – тероризма и климатичните промени“, заяви при откриването на конференцията перуанският министър на околната среда Мануел Пулгар-Видал, който бе председател на предходната климатична конференция на ООН.

Днес Пулгар-Видал ще предаде щафетата на френския външен министър Лоран Фабиюс.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: