Last news in Fakti

30 Ноември, 2015 16:24 1 679 1

И САЩ носят вина за климатичните изменения

  • сащ-
  • изменения-
  • вина-
  • климат-
  • париж

Американският президент Барак Обама заяви, че неговата страна е готова да приеме своята отговорност за подобряването на климатичната реалност

Американският президент Барак Обама заяви, че САЩ имат поне частична вина за животозастрашаващата щета, която е нанесена на околната среда, съобщи „Ню Йорк Таймс“.

Обама говори пред световните лидери по време на световната конференция за климата, която се провежда в Париж.

„САЩ не само признава своята роля в създаването на този проблем. Ние прегръщаме нашата отговорност да направим нещо по въпроса. Знаем, че има държави, които са допринесли малко за климатичните изменения и които ще бъдат първите, които ще усетят най-лошия ефект“, заяви Обама. Той подчерта, че срещата в Париж представлява повратен момент в световната история.

Американският президент обеща допълнителни средства за най-бедните държави, чиито преходни икономики зависят по-малко от изгарянето на горива.

„Едно от понятията, с които се борим на това събитие е цинизмът“, допълни Обама. Той заяви, че лично е бил свидетел как „климатичните промени се отразяват на Аляска, където морето вече поглъща селца и подкопава брегове“ и подчерта, че „ледниците се топят с темпове, които са безпрецедентни за нашето съвремие“. Обама поздрави Франция за организирането на форума, само няколко седмици след атентатите в Париж. Според него форумът е „акт на предизвикателство срещу тероризма“ и доказателство, че светът не може да бъде шантажиран от Ислямска държава.

Малко след пристигането си в Париж Обама проведе разговор с китайския президент Си Дзинпин. Според Дзинпин изменението на климата е „огромно предизвикателство“ и е много важно „САЩ и Китай да бъдат пряко ангажирани с правилната посока на изграждане на нов модел за изграждането на основни отношения между страните“, включително и с „близко партньорство, за да може конференцията за климата да постигне очакваните резултати“.

„Като двете най-големи икономики в света и двата най-големи източника на въглеродни емисии, ние приемаме, че носим отговорността за предприемане на действия. Нашето лидерство по този въпрос е абсолютно необходимо. Това е важно. Очаквам последователното сътрудничество с господин Дзинпин по този въпрос“, заяви Обама.  

„Справянето с климатичните промени не бива да отрича нуждите на развиващите се страни да намaлят бедността и да подобрят стандарта на живот. Страните трябва да водят диалог и да обменят опит. Важно е да имат възможност за разработване на решения, в съответствие с техните условия.“, заяви Дзинпин.

Китайският президент призова богатите държави да спазят своите ангажименти и да отделят $ 100 млрд. до 2020 г. Те ще бъдат вложени в проекти за борба с климатичните промени. Той настоява за засилена финансова подкрепа и след 2020 г. Тя трябва да е най-вече за развиващите се държави.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХА

    0 0 Отговор
    Е можеше поне трубуната да не е скована от OSB плоскости :)
Новини по държави: