Last news in Fakti

1 Декември, 2015 09:20 2 815 12

Турция свали Су-24 заради петрола на Ислямска държава

  • турция-
  • ислямска държава-
  • русия-
  • петрола-
  • париж

Русия обвини НАТО, че политически е прикрила инцидента

„Имаме всички причини да смятаме, че решението за свалянето на руския самолет Су-24 е продиктувано от желанието да бъдат съхранени захранващите линии на нефт за турска територия.“ Това заяви руският президент Владимир Путин по време на световната конференция за климата в Париж, цитиран от ABC.

Той заяви, че Русия има информация, която потвърждава, че петрол на Ислямска държава се превозва през турска територия.

Руският самолет Су-24 бе свален от турски изтребители край сирийската граница в началото на миналата седмица. Това причини сериозен трус в отношенията между Русия и Турция. В Москва все по-усилено твърдят, че Турция купува нефт на безценица от Ислямска държава и е засегната от руските удари по петролните рафинерии на групировката.

В същото време турският президент Реджеп Ердоган заяви, че е готов да напусне своя пост, ако руските твърдения бъдат доказани. В кулоарите на срещата в Париж той проведе среща с украинския президент Петро Порошенко, с когото са обсъдили инцидента със самолета и ситуацията в Донбас, съобщи ТАСС. По време на срещата е била договорена визита на Порошенко в Украйна в началото на следващата година. Самият той заяви, че очаква сериозни резултати в областта на икономиката от въпросната среща. Днес се очаква Ердоган да има личен разговор с американския президент Барак Обама. Той настоява и за среща с Путин, но от Кремъл отхвърлят такъв вариант, докато Анкара не поднесе официално извинения за инцидента със Су-24.

В същото време постоянният представител на Русия към НАТО Александър Грушко заяви организацията, че политически е прикрила свалянето на руския самолет.

"НАТО не даде принципна оценка на това противоправно деяние и така всъщност политически прикри Анкара – членка на алианса, и затова носи отговорност за инцидента", заяви Грушко, цитиран от ТАСС.

След края на дебатите в Париж през вчерашния ден пък американският президент Барак Обама вечеря с френския държавен глава Франсоа Оланд. На срещата са присъствали американският посланик във Франция Джейн Хартли, френският външен министър Лоран Фабиюс и съветникът по национална сигурност в Белия дом Сюзън Райс. Районът на вечерите бе охраняван от силите за сигурност, а хеликоптери летяха над ресторанта. Още през вчерашния ден Обама посети концертната зала „Батаклан“, пред която се извършиха атентатите в Париж на 13-ти ноември. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бхд БхД

    3 0 Отговор
    Всеки ден нова лъжа от страна на Путня за нещо толкова простно.Как може да влизаш в територията на друга стана с бомбардировач и да не я свалят.
    В България не можем да видим истината защото министъра ни на отбраната е твърд русофил и е срещу всичко заради незаменимата си Русия

    Коментиран от #3, #4, #5, #6

  • 2 чики рики

    1 0 Отговор
    ...По време на срещата е била договорена визита на Порошенко в Украйна в началото на следващата година....
    ????
  • 3 Бай хой

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Бхд БхД":

    Я кажи като е така защо в момента турските самолети са на земята и не смеят да излетят. И като ти е мила турция границата е отворена но да знаеш че там казълбашите ги третират като гяури.

    А Росенчо поправи се, написал си че потрошенка ще посещава украйна. То това един ден може и да е проблемно, но за в бъдеще.
  • 4 БУК

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "Бхд БхД":

    Ами може бе "умник сладък"...
    Никой не ти иска мнението и бегай си играй театъра някъде другаде.
    Слагай чалмата и аллах ол бар!
  • 5 Патриот

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Бхд БхД":

    Отивай докато няма визи за Турция!
    Оттам пак ще си пишем, ако имаш още пръстчета...
  • 6 Хараламби

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Бхд БхД":

    Само да попитам нещо анонимните:
    Как точно става така, че нарушаваш границата за 17 секунди (потвърдено от САЩ и NATO), но те те предупреждават 10 пъти в продължение на 5 минути, че си нарушил границата.
    Колко акъл трябва за да разбереш, че нещо не се връзва?

    Коментиран от #7, #8, #9

  • 7 БУК

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Хараламби":

    Абе какво го питаш този.
    Оставай ги такива подклаждачи и подлоги да си приказват.
    Как иначе да си избият комплексите.
  • 8 Десислава Димитрова

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Хараламби":

    става много лесно хараламби,като маневрираш в непосредствена близост с границата и като си я нарушавал многократно преди това .руснаците в последните месеци нееднокрано навлизаха в турция ,дори им свалиха дрон за който те отричаха че е руски,а сега като правеха маневри около турската граница са били многократно предупреждавани да се оттеглят,но те не го правят ,напротив влизат в турска територия и получават ракета въздух въздух.ако пак не ти е ясно ще го обянсня пак!
    въпроса е можело ли е турците да не стрелят?можело е ,но вече не са искали да правят компромиси поради ред политически причини,а другия въпрос е можело ли е руснаците да не ги провокират?можело е но и те са го правили поради ред политически причини.другото е театър от страна на путин и ердоган.

    Коментиран от #12

  • 9 Кольо

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хараламби":

    Те тези 17 в последствие станаха 3сек.
  • 10 МАНАФА

    2 0 Отговор
    РОСКААА ПО-ДОБРЕ СЕ СПРАВЯШ СЪС СТАТИЙТЕ ЗА МАДАМИТЕ.ТАКА ЧЕ НЕ СЕ НАПЪВАЙ В ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПИСАНИЯ.
  • 11 тошибиян

    1 2 Отговор
    не е заради петрола тва само малоумен ще го лансира..........много ясно 4е след сваляне на самолета Русия ще се укрепи още по силно в СИрия както и стана и това ще предизвика гневът на Путин както и стана и ще има отмъщение и петролът към турция хептен ще пресъхне...сега турция не може да припари до сирия за каква стратегия ми говорите не знам 4е и талибаните който и сервираха ефтин петрол са избити и транспортът и логистиката също са опожарени....не е петрола друго е
  • 12 левислава

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "Десислава Димитрова":

    десиславо, ма, колко пъти да ти обяснявам, че бомбандоропвача с нищо не застрашава турците пряко. Непряко - да, бърка им в кацичкта с петрола. айде кажи ми сега какво ще стане ако гърците вземат да свалят всекип път по един турски самолет, когато им навлезе във въздишното пространство - 2400 пъти за една година?
Новини по държави: