1 Декември, 2015 10:36 2 564 0

Почина легендарен съветски шпионин

  • маркус клингберг-
  • легендарен-
  • шпионин

Маркус Клингберг е един от най-ефективните шпиони, работили в Израел

Един от най-легендарните съветски шпиони, работили в Израел почина на 97-годишна възраст, съобщи „The Times of Israel”.

Маркус Клингберг е заместник-директор на свръхсекретния израелски Институт за биологични изследвания в Нес Зиона, южно от Тел Авив. На 19-ти януари 1983 г. той е арестуван и обвинен в шпионска дейност в полза на КГБ, продължила три десетилетия.

Той прекара 20 години в затвора, като бе освободен през 2003 г. 10 години от периода му в затвора премина под псевдоним и строг тъмничен режим.

Клингберг е роден в Полша в хасидизко еврейско семейство. Мести се в Швеция след Втората световна война. Той се мести в Израел малко след основаването на еврейската държава. Клиндберг отрича да е направил това по искане на руснаците. Той споделя, че извършвал шпионската си дейност по идеологически причини и чувство на дълг към СССР за неговата роля в победата над нацисткия режим. Смятат го за вероятно най-ефективния и нанесъл най-сериозни щети на израелска земя шпионин.

След освобождението си Клингберг се мести във Франция. Там живее близо до своите дъщеря и внуци. Не взима френско гражданство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА