1 Декември, 2015 23:00 5 818 7

Знаменити личности с украинско потекло

  • знаменити-
  • потекло-
  • украинско

Украйна е страна, преминала през много исторически перипети. Поради превратностите на историята много украинци напускат родината си в търсене на по-добър живот. Някои от тях обаче постигат много повече от добър живот. Техните имена или имената на техни родственици остават завинаги в историята на културата и изкуството. За това и РБК Украйна ни представя редица знаменити личности с украинско потекло. Някои от тях са наистина революционери в своите области.

Стив Возняк

Един от основателите на компютърната компания Apple и човекът, който революционализира цялостната идея за употребата на персоналните компютри. Неговият баща е роден в село Красна Дубрава в Буковина. Заедно със Стив Джобс създава компанията, която днес се оценява като най-скъпата в света.

Квитка Цисик

Родителите на певицата са имигранти от Западна Украйна, като тя се е родила и отраснала в САЩ. Тя успява да впечатли Майкъл Джексън и продуцентът Куинси Джоунс. Нейният глас не звучи толкова в концертни зали, колкото в рекламите на едни от най-популярните марки в света.

Джак Паланс

Владимир Плагнюк – това е истинското име на популярният холивудски актьор, който печели „Оскар“ през 1992 г. Той е роден в САЩ, но родителите му са от Лвов и Тернополщин.

През 2004 г. на него му е предложено званието „Народен артист на Русия“. Той обаче отказва званието, тъй като твърди, че няма нищо общо с Русия и е украинец.

Игор Сикорски

Геният е роден в Киев. Той прави своя пробив като създава самолет, който подобрява тогавашният рекорд за товароподемност. Междувременно проектира първите модели на хеликоптер. През 1919 г. заминава за САЩ, където създава собствена компания. През 1941 г. прави демонстрация на първия в историята вертолет – амфибия.

Серж Лифар

Сергей Лифар е роден в околностите на Киев. От малък се увлича по изкуствата, но на 17 години се отдава на балета. Талантът му го отвежда в Париж. Там се превръща в истинска сензация, като и до днес е определян за един от най-добрите танцьори в историята. Предлагат му френско гражданство, но той го отказва, с мотива, че винаги ще се чувства украинец.

Мила Йовович

Родена е в Киев през 1975 г., но още на 5 години имигрира със семейството си в САЩ. Там подтиквана от майка си се отдава на актьорското изкуство. Започва кариера на модел, но бързо пробива в киното и в момента е една от най-популярните холивудски актриси. Тя постоянно посещава Украйна. През 2014 г. дори започна кампания за събиране на пари на жертвите от Майдана.

Соломия Крушелницка

Родена е в село Билявници, Бучацки район през 1872 г. . Тя учи в Лвовската консреватория, след което прави изключителна кариера на оперно сопрано. Може да пее на 8 езика, като първо прави пробив в Австрия, а след това се превръща в световна сензация,.

Богдан Гаврилшин

Един от най-популярните икономисти в света е роден в Тернопол, а днес живее в Канада. Благодарение на него се създава Световният форум във Фавус, където всяка години водещи политици и висши представители на бизнеса обсъждат перспективи за развитието на света.

Анди Уорхол

Човекът, който създаде понятието поп арт. Роден е в семейство на украински имигранти в Пицбърг. Впоследствие става илюстратор и дизайнер на реклами. Работи за някои от най-популярните компании в света, след което прави истинска революция със своето модернистично изкуство.

Яна Ярославна

Дъщерята на киевския княз се омъжва за френския крал Анри 1 през 1051 г. Съпругът и умира през 1060 г. През следващите 9 години тя реално управлява Франция като регент на своя син Филип.

Стивън Спилбърг

Холивудският режисьор е роден в САЩ, но родът му има дълбоки украински корени. Приспиват го с украински песни, а любимото му ястие е борш. През 2006 г. посещава Одеса и заявява: „Най-сетне съм на собствен терен“.

Леополд Фон Захер-Мазох

Роден е в Лвов, който тогава се намира в Австро-Унгария. Той покорява Европа със своите исторически романи през 19-ти век. Особено популярен е във Франция.

Макс Левчин

Компютърният гений е роден в Украйна, но още 16-годишен напуска дома си. Стига до Силициевата долина в САЩ, където прави големия си пробив със създаването на платежната услуга PayPal. Днес той е един от най-богатите програмисти.

Били Евънс

Един от най-великите джаз музиканти в историята. Роден е в САЩ, но майка му е украинка.

Хайди – Мария Стефанишин Пайпър

Още като дете имигрира със семейството си от Западна Украйна в САЩ. През 2006 г. става 445-тия човек, който е пътувал в космоса.

Дейвид Копърфийлд

Един от най-великите илюзионисти е роден в САЩ. Неговият дядо по бащина линия обаче е бил украински имигрант.

Юрий Дрохобич

Юрий Котермарк е роден в Дрохобич. Един от най-видните философи на 17-ти век. Бил е професор в университета в Краков.

Уейн Грецки

Легендарният канадски хокеист има 61 рекорда в своя спорт. Неговата баба е от Тернопол. Той се обяви твърдо против политиката на Русия спрямо Украйна.

Робърт Максуел

Медийният магнат е роден в Слатинске Доли през 1923 г. под името Ян Лодвик Хох. След Втората световна война се мести във Великобритания, където основава издателска империя и става милиардер. През 1978 г. се завръща в Украйна, като предлага $40 млн. за реконструкцията на родния си град.

Владимир Хоровиц

Световно известният пианист е роден в Киев през 1903 г. Преди да навърши 25 години се превръща в сензация в Русия. През 1928 г. дебютира в Ню Йорк, след което печели 25 награди Грами.

Ъруин Чаргаф

Великият учен е роден през 1905 г. в Черновиц. Впоследствие изучава химия във Виена. Остава в историята с откритието, че всеки вид има различно ДНК.

Владимир Хавкин

Роден е в Одеса през 1860 г. Легендарен бактериолог. В Париж разработва първата антихолерна ваксина, която успешно прилага в Индия. Признат е за първия учен, създал ваксина срещу холерата и бубонна чума. Сам ваксинира десетки хиляди в Индия. Благодарение на него са спасени десетки милиони хора.

Соня Делон

Дизайнерката е родена в Одеса през 1885 г, и прави истинска революция в модата. Ив Сен Лоран признава, че тя е била музата на неговата кариера. Соня признава, че кариерата й е била вдъхновена от нейното весело детство.

Вера Фармига

Холивудската актриса е родена в Ню Джърси в семейството на украински имигранти. Тя винаги подчертава своя произход, когато може. Беше изключително критична към действията на Русия в Крим. Обича да говори за културата на родината на своите родители.

 

 


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мале

    0 2 Отговор
    Каква е тая мазня?
  • 2 Бай хой

    1 3 Отговор
    Само дето тогава украйна не е съществувала и са имали късмет.

    Сега виждаме какви звезди изгрявят.

    Редно бе да споменете и братята Кличко, и сукаашвили. Те поне се украинчета.
  • 3 раптор

    1 5 Отговор
    Всички от потомците на тия са поданици на Руската империя и СССР и повечето са евреи... Слава на Укруина!
  • 4 ПУРКО

    3 0 Отговор
    Йовович ми звучи като сръбско

    Коментиран от #7

  • 5 Ivan S

    2 0 Отговор
    Бабата на бабата! С малко повече старание и чисти македонци щяхте да ги изкарате.
  • 6 Дядо поп

    3 0 Отговор
    Росенчо друг път си пиши по-добре домашното,Мила
    Йовович до вчера беше известна с хърватския си произход.
    Не си включил един от най-великите украинци-писателя
    Микола Гоголь.
  • 7 Каката

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "ПУРКО":

    Баща сърбин,майка-рускиня,родена в Киев!Нали знаете ,че украинците са като македонците!
Новини по държави: