Last news in Fakti

1 Декември, 2015 22:37 921 0

Куба ограничава медиците си за пътувания в чужбина

  • куба-
  • медици-
  • забрана-
  • пътуване-
  • лекари-
  • емигрират-
  • закон

Кубинските власти ограничават възможността на медицински работници да напускат страната, съобщава в. Гранма.

В публикувано решение на правителството се казва, че „мерките се вземат, за да обезпечат на кубинския народ качествени медицински услуги“.

Правителството обяви, че лекарите със специалности, които в последните години търсят реализация в чужбина,  вече ще трябва да получат разрешение от Здравното министерство, за да напуснат страната.

АП коментира, че този ход изглежда е опит да се спре изтичането на мозъци от страната.

Това е първото ограничение за излизане от страната след проведената през 2013 г. миграционна реформа, която премахна нуждата от разрешение, което кубинците трябваше да получат, за да пътуват в чужбина.

Изявлението на правителството цитира специалностите "анестезиология", "неврохирургия", "акушерство и гинекология" и "неонатална грижа" като най-тежко засегнатите от емиграцията на лекари медицински сектори през последните години.

"Миграцията на кубински здравните специалисти е проблем за страната", обяви правителството, обвинявайки американските закони, че помагат на кубинските медици да емигрират.

Ограничителната мярка за медицинските работници ще встъпи в сила от 7 декември 2015 г.

Новата политика бе обявена часове след края на преговорите между САЩ и Куба, които се проведоха във Вашингтон в понеделник. Тя цели да се справи с кризата с кубинската миграция, която е достигнала най-високите си нива през последните две десетилетия.

Куба се оплаква, че САЩ няма намерение да променя политираката си от  времето на Студената война, която дават право на автоматично законно пребиваване на кубински имигранти, ако успеят да стъпят на американска земя. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА