Last news in Fakti

2 Декември, 2015 08:32 1 649 11

НАТО прие стратегия срещу хибридната война

  • нато-
  • хибридна война-
  • стратегия-
  • ид

Хибридните атаки може да предизвикат задействане на член 5 от договора за колективна отбрана. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след заседанието на външните министри на алианса.

Съгласно член 5 въоръжено нападение срещу една от страните в НАТО се разглежда като нападение срещу целия алианс и той има право да отвърне.

По думите на Столтенберг, хибридните заплахи срещу НАТО не са свързани с една конкретна страна, а произлизат от различни райони на света. Те съчетават пропаганда, спецоперации, използване на военна сила, кибератаки и дезинформация за постигане на конкретни политически цели, обясни той. Столтенберг заяви, че новата концепция по борба с хибридните заплахи включва три съставни части: „подготовка, сдържане и отбрана“, съобщава РИА Новости.

„Трябва да реализираме и трите съставки. Хибридните предизвикателства подразбират широк спектър заплахи и НАТО трябва да разполага с широк спектър възможности, за да се защити“.

При такова нападение не става ясно веднага това война ли е или все още мир. Затова са необходими значителни разузнавателни възможности, използване на сили със специално предназначение. Кибернетичните заплахи са още един аспект на хибридната война, посочи генералният секретар.

Очаква се днес, във втория ден на заседанието външните министри от НАТО да отправят покана към Черна гора да стане 29-та членка на военния алианс. Правителството в Подгорица официално поиска да се присъедини, въпреки изразената съпротива от Русия. Преди седмца говорител на руското външно министерство заяви, че започването на преговори за членство с Черна гора ще се възприеме от Москва като "конфронтация", която още ще усложни трудните отношения между Русия и НАТО.

На заседанието си в Брюксел външните министри решиха още НАТО да изпрати още самолети и кораби в подкрепа на турската авиация. Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг заяви, че решението не е свързано със сваления руски самолет от Турция до сирийската граница: "Обединеното кралство обяви готовност да разположи няколко самолета в базата Инджирлик. Дания също съобщи, че ще изпрати военни кораби в Средиземно море. Това е нещо, по което работим много преди инцидента от миналата седмица. Ще продължим да прилагаме предохранителни мерки в полза на Турция".

В общото изявление на външните министри от Алианса се казва, че съюзниците подкрепят с неизменна солидарност Турция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    0 1 Отговор
    Продължават да дразнят мечока,трепят руснаци по целия свят и после руснаците са им виновни.
  • 2 БРАВО

    1 1 Отговор
    Крайно време беше НАТО да предприеме нещо срещу кибер-пропагандата на Путин. Невероятно е какъв имидж може да си създаде един Диктатор с помощта на интернет. Вместо по-информирани хората стават по-дезимформирани. Интернет се превърна в развъдник за руски тролове и потенциални шпиони. За броени часове нормални хора се превръщат в поддръжници на Путин на базата на фабрикувана от психолози информация.

    Коментиран от #3

  • 3 БУК

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "БРАВО":

    Стига бе ЦРУ психолога. Много ги разбираш тези работи. Или и на теб ти казват. Две са причините за заболяването ти:
    1."Звездите ми го говорят".
    2. Аз не съм виновен, те така ми казаха.
    За да има баланс в света и човечеството, винаги трябва да има опонент, опзиция, та дори и диктатор. Дали са С.Корея, Китай, Ирак, Либия, Сирия или Русия трябва да има някакъв противовес на НАТО.
    Мислиш си че НАТО ако отърве света от диктатори и ще ти е по-добре. Та те самите са диктатор и то в самата нея. Става каквото каже САЩ. А ако някой е против, знаеш какво му се случва. Обработват го с "меките ръкавици".
    Тези където уж сега се активизират Германия, Дания, Англия, Франция и окупират средиземноморието, да не мислиш че отиват да се борят срещу ИД. Нагласят се ако "случайно" стане нещо да са готови да ударят Русия. Макар и да не искат. Техника се дислоцира в БГ и Румъния, сигурно да осигурят работа на циганите.
    Не знам кои са тролове, ама ти и за трол не ставаш. Ти си просто едно американско зомби от многото филми където гледаш. Майка ти да ти скрие дистанционното и отивай да си учиш уроците.
  • 4 Бай хой

    0 0 Отговор
    https://youtu.be/BtL0iih5L5c
  • 5 Неразбрал

    0 1 Отговор
    И от кого ще пазят турците "братята" от НАТО, че нещо не разбрах? Те нали и нас нещо щяха да пазят... От кого? Кой ни заплашва? Според мен единствената реална заплаха е непрекъснатата изкуствена ескалация на напрежението и упоритото противопоставяне на НАТО и Русия. ЗА ВСИЧКИ ОЛИГОФРЕНИ: Противопоставянето на Русия и ЕС, на Русия и НАТО, на Русия и източноевропейските държави, на Русия и Турция - всичко това е политика на САЩ! Тези действия, заедно със създаването на проблеми пред ЕС (било с нашествие на арабския свят, било със санкции на европейски компании, било с упоритите опити да прокарат търговското споразумение) ОБСЛУЖВАТ НАЙ-ВЕЧЕ "демократи" от САЩ!

    Коментиран от #6

  • 6 USAIZRAEL

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Неразбрал":

    Не са САЩ! Те са просто инструмента.
    Елитните евреи правят всички каши. Само те имат сметка да настройват всички Гои един срещу друг и да се избиват. От война най-много се печели и да стават все по-богати и по-властни. А отделно след всяка война първо се намаля част от населението и установява подчинение на оцелелите. Правят каквото им се каже. Затова от време на време само война и тероризъм, за да не могат да надигат глава.
    Всички държави и служби са марионетки и им се нарежда "отгоре"!

    Коментиран от #7

  • 7 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "USAIZRAEL":

    Да не стане само хитрата сврака с двата крака. Или по точно както е било до преди седемдесетина години.

    Коментиран от #9

  • 8 Надежда

    1 0 Отговор
    Дано товa помогне на България, която несъмнено e обект на системни външни интервенции - от саботиране на усилията за реформиране на мафиотското статукво до опити за преврат и кибератаки срещу сайтовете на БГ държавните институции !
  • 9 USAIZRAEL

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Бай хой":

    Няма начин да не стане!
    Засега само ни подготвят, развиват сериала и интриганстваото, а накрая ще ни зачаткат и ще им се молим готови на всякакви предложения от тяхна страна.
    Ще си правят още дълги години каквото си искат с човечеството.
    Паяжината е сплетена и няма бягане. Няма не искам!
  • 10 смях

    0 1 Отговор
    "По думите на Столтенберг, хибридните заплахи срещу НАТО не са свързани с една конкретна страна, а произлизат от различни райони на света. Те съчетават пропаганда, спецоперации, използване на военна сила, кибератаки и дезинформация за постигане на конкретни политически цели, обясни той."
    Та това го е преписал от "белият дом" във Вашинктон,те го използват вече от 70 години по целият свят.
  • 11 по темата

    0 1 Отговор
    Това човече столтенберг, говорител на Нафто се пъне кат магаре на порутен мост над буйна река, като щял да бори п...раслъка на кончита, като го въведе в цялото нафто и европейско блато, наречено ЕС
Новини по държави: