2 Декември, 2015 17:55 734 0

ЕК предлага продуктите и услугите да станат по-достъпни за хората с увреждания

  • ек-
  • продуктите-
  • услугите-
  • по-достъпни-
  • хората с увреждания

Днес Европейската комисия /ЕК/ представи предложение за Европейски акт относно достъпността, с който ще се определят общи изисквания за достъпност за някои основни продукти и услуги. Това ще помогне на хората с увреждания в ЕС да участват пълноценно в обществото.

Включените стоки и услуги са внимателно подбрани след консултации с граждани и организации на гражданското общество, а също така и с предприятия. В тях влизат банкомати и банкови услуги, компютри, телефони и телевизионно оборудване, телефонни и аудиовизуални услуги, транспорт, електронни книги и електронна търговия.  

Целта на настоящото предложение за директива е да се подобри функционирането на вътрешния пазар и да се улеснят предприятията при предоставянето на достъпни продукти и услуги в други страни. Общите изисквания за достъпност ще се прилагат и в рамките на правилата на ЕС за обществените поръчки и за използването на средства на ЕС. Инициативата ще насърчи иновациите и ще увеличи предлагането на достъпни продукти и услуги за около 80-те милиона души с увреждания в ЕС.

Обърнато е внимание на осигуряването на пропорционалност на изискванията, по-специално за малките предприятия и микропредприятията. Благодарение на специална клауза се избягва възможността изискванията за достъпност да бъдат непропорционална тежест за микропредприятията. За тези предприятията са предвидени по-леки изисквания. Опитът показва, че в повечето случаи предоставянето на достъпни продукти е добра бизнес възможност, особено когато достъпността е предвидена още при проектирането.

Комисарят по заетостта, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност Мариан Тейсен заяви: „Уврежданията не трябва да са бариера пред пълното участие в обществото, а липсата на общи европейски правила не бива да е пречка пред трансграничната търговия с достъпни продукти и услуги. С този акт искаме да укрепим вътрешния пазар и да използваме неговия потенциал в полза както на предприятията, така и на гражданите с увреждания. В действителност всички ние ще имаме полза от него“.    

Европейският акт за достъпност ще улесни производителите и доставчиците на услуги да изнасят своите продукти и услуги, които отговарят на изискванията на ЕС, тъй като няма да е необходимо да се приспособяват към различни национални правила. В частност това ще помогне на малките предприятия да се възползват изцяло от пазара на ЕС.

В резултат хората с увреждания ще се ползват от по-голямо предлагане на достъпни стоки и услуги на по-конкурентни цени. Подобреното предлагане може да е от полза и за по-възрастните граждани с подобни нужди за достъпност, както и за други хора в обществото, изправени пред предизвикателства, свързани със злополука, временно заболяване или трудни условия като намалена светлина или силен шум. Това ще спомогне за увеличаване на активното участие в обществото, включително в образованието и заетостта, и ще доведе до по-голяма самостоятелност и възможности за мобилност.

Около 80 милиона души в ЕС са засегнати от известна степен на увреждане. Поради застаряването на населението този дял се очаква да нарасне до 120 млн. души до 2020 г. Достъпността е предпоставка за тяхното равнопоставено участие и активна роля в обществото. Тя може да допринесе за осигуряване на интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: