Last news in Fakti

12 Януари, 2016 07:45 8 424 12

Айсберги играят изненадваща роля в забавянето на глобалното затопляне

  • антарктида-
  • айсберг-
  • глобално затопляне-
  • лед-
  • хранителни вещества-
  • океани

Тези огромни айсберги могат да станат много по-често явление в следващите десетилетия

Най-големите айсберги, които се откъсват от Антарктида, ще помогнат за забавянето на глобалното затопляне, тъй като тяхното топене охлажда водите на Южния океан. Това изненадващо откритие съобщиха учени в понеделник, цитирани от Ройтерс.

Тези огромни айсберги, които се появяват рядко, но могат да станат много по-често явление в следващите десетилетия заради изменението на климата, освобождават огромни количества желязо и други хранителни вещества, които действат като торове за водорасли и други малки растителни организми в океана.

Те извличат въглероден диоксид от атмосферата, докато растат и се превръщат в естествен съюзник на човешките усилия за ограничаване на темповете на изменението на климата.

Водораслите, подхранени от гигантските айсберги, абсорбират от 10 до 40 милиона тона въглерод годишно. Учените оценяват това количество на годишните емисии парникови газове, освободени от човешка дейност, в страни като Швеция и Нова Зеландия.

Досега въздействието, което тези айсберги са оказвали върху флората на океаните, е било разглеждано като малко и локално.

"Бяхме много изненадани да открием, че въздействието може да се разпростре на разстояние до 1000 км от айсбергите", заявява професор Грант Биг от Университета в Шефилд, който е и автор на изследването, публикувано в списание Nature Geoscience.

Учените са изследвали сателитни снимки на 17 гигантски айсберги, откъснали се от Антарктида в периода 2003-2013 г. Те установили, че водораслите в радиус от стотици километри могат да поемат хранителните вещества, които айсбергите отделят при топенето си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1

    1 0 Отговор
    Планетата ни е много по-интелигентна от нас......
  • 2 честно

    1 0 Отговор
    Човека е напаст .Затрил е хиляди растителни и животински видове

    Коментиран от #6

  • 3 опсмопсус

    1 2 Отговор
    Човешката дейност е прашинка в екосистемата на планетата.Един вулкан може да замърси планетата 10 пъти повече от цялото човечество.Ама не плаща вредни емисии нали!

    Глобалното затопляне е бизнес, сащ и Китай не плащат обаче!

    Коментиран от #10

  • 4 Иван Господинов

    0 0 Отговор
    "естествен съюзник на човешките усилия за ограничаване на темповете на изменението на климата" .... ние полагаме усилия ? Какви бе ?
  • 5 killers

    1 0 Отговор
    Американците да плащат за глобалното затопляне , заедно с Китай ,те са най-големия вредител на планетата .Те никога няма та спрат
  • 6 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "честно":

    Аре стига бе! Защо не си направиш сепуко тогава?
    Опа, грешка - ти не си човек :)))

    Коментиран от #9

  • 7 СЪЗДАТЕЛЯТ

    0 0 Отговор
    създателят на нашата слънчева система предвидливо е монтирал на нашата планета естествени датчици,бушони.и предпазни природни системи като тези късове айзберги.Казвам предвидливо защото е знаел до каква глупост ,безотговорност и безумие ще стигне човека в жаждата за пари като замърсява планетата.
  • 8 Ники Николов

    0 0 Отговор
    какво забавяне, дъжд през януари не е имало никога
  • 9 честно

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Сигурно е едно Грешката си ТИ Неграмотен образ пързалящ се по лъскавата Демократична плоскост
  • 10 честно

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "опсмопсус":

    Колега много минуси много нещо сигурно за туй щот им казваш Истината
  • 11 жоро

    1 0 Отговор
    да нема ядове яжте пийте и се веселете,а да и се дрогираийте убийваите изнасилвайте и т.нт аз си отивам на село и сам там с калашник :)
  • 12 Гост

    0 0 Отговор
    Цитирам: - ?превръщат в естествен съюзник на човешките усилия за ограничаване на темповете на изменението на климата"- По голяма глупост от тази НЯМА!
    Единствените усилия който се полагат са в насока Унищожение и нищо друго