Last news in Fakti

13 Януари, 2016 05:00 7 802 1

WOW сигналът може да идва от комети, а не от извънземни

  • сигналът-
  • извънземни-
  • комети

Той е засечен през 1977 г., като някои го считат за първа връзка с извънземни

На 15-ти август 1977 г. астрономи, които работят с телескопа „Голямото ухо“ в щатския университет в Охайо получават силен сигнал от космоса, за които някои смятат, че е първият случай на връзка с извънземен живот. И до днес явлението е известно като WOW сигнал.

Сега New Scientist съобщава, че вероятно източникът на сигнала е било нещо много по-близо до земята, като двойка минаващи комети. Сигналът, който е прихванат от астронома Джери Ехман е дошъл през 1420 мегахерца, което съответства на дължина на вълната от 21 см. Това е една от основните честоти, при която атомите на водорода поглъщат и излъчват енергия. Тази честота и лесно прониква във Вселената.

Интензитета на сигнала се повишава и понижава в продължение на 72 секунди, което е периодът, през който телескопът може да се задържи на един обект, заради въртенето на земята. Това ясно показва, че той идва от космоса.

Професорът от колежа Сейнт Питърсбърг във Флорида Анотнио Парис смята, че сигналът може да е дошъл от една или повече преминаващи комети. Неговите заподозрени са кометите 266P/Christensen и P/2008 Y2 .

„Идеята ми хрумна, докато шофирах колата си и се замислих дали достатъчно бързо движещо се тяло може да бъде източник на подобен сигнал“, заявява Парис.

Кометите освобождават много водород, докато се лутат край Слънцето. Това се случва, защото ултравиолетовите лъчи разграждат замръзналата вода на кометите и образуват облаци от газ, простиращи се на милиони километри извън самата комета.

Ако двете комети са преминали пред „Голямото ухо“ те са генерирали краткотраен сигнал, който е фиксирал полезрението на телескопа. Претърсването на същото пространство с други телескопи няма да покаже нищо подобно. Едно проучване на местонахождението на кометите в миналото показва, че възможният произход на WOW сигнала попада точно в пространството, където те са се намирали.

Всъщност никой не е знаел за съществуването на двете комети през 1977 г. Те са открити през последното десетилетие. Така, че в онзи момент никой не би си помислил да търси сигнал точно в този район. В крайна сметка шансовете телескоп да засече обектите в района на WOW сигнал са общо взето малки.

За да тества идеята си, Парис решава да погледне в същия район на космоса, когато кометите се върнат. Кометата 266P / Christensen ще премине през района на 25-ти януари 2017 -та, а P/2008 Y2 на 7-ми януари 2018 г. Анализ на хидрогенния сигнал от кометите трябва да разкрие дали предположението е вярно.

Някои анализатори са скептични спрямо предположението, тъй като според тях не е ясно дали една комета може да излъчи достатъчно водород, за да произведе нещо като WOW сигнал.

Според Джеймс Бауер от Лабораторията за реактивни двигатели в Пасадена е вярно, че водородът от кометите може да достигне доста далеч, но не е сигурен, че сигналът е чак толкова силно. Според него, ако това беше факт, подобно явление би трябвало да се наблюдава много по-често. Парис твърди, че неговите твърдения ще могат да се докажат в бъдеще, като трябва да се докаже с каква скорост кометите могат да се движат в небето.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 не увреждайте кометите

    0 0 Отговор
    Ало Кво стана с Кометата дека щехме да я гледаме чисто гола на небето с ярка опашка..

    Снимането с тежко терористични камери и скенери на комети,слънцето и астероиди е опасно и води вече до откатни реакции почна преброяване