Last news in Fakti

18 Януари, 2016 08:58 1 959 0

Снегове затрупаха Балканите

  • сняг-
  • зима-
  • балкани-
  • турция-
  • румъния-
  • македония-
  • сърбия-
  • хърватия

Турските авиолинии отмениха 246 полета заради сняг в Истанбул

На Балканите продължава да вали сняг. Проблеми със зимата има не само в България, но и в съседните ни страни.

Турските авиолинии отмениха общо 246 вътрешни и международни полета от летището Ататюрк на европейския бряг,включително и до България. Отменени са много полети и от летището Сабиха Гьокчен на азиатския бряг на мегаполиса, съобщава вестник "Хюриет".

"Нашите полети бяха отменени заради прогнозираните метеорологични събития и обилен снеговалеж на летищата Ататюрк и Сабиха Гьокчен. Призоваваме нашите пътници да следят актуалната информация за своите полети, като проверяват нашия сайт или се обаждат в кол центъра ни", обявиха от авиокомпанията в изявление на своя уебсайт.

Снеговалежът започна снощи,а днес се очаква вятърът да бъде със сила около 90 км/час,поради което е отменено и движението на фериботите.

Заради снега властите в Истанбул отмениха и днешните учебните занятия.

Снежни бури блокираха и няколко области в южната и източната част от Румъния, където повече от 70 селища останаха без ток.

12 часовите снеговалежи натрупаха снежна покривка от над 50 см, което доведе до нарушаване на железопътния трафик и принуди властите да затворят всички училища в Букурещ и близките общини, съобщи АП.

Вятър със скорост над 70 км/ч образува големи навявания. Десетки хора останаха блокирани в автомобилите си по пътищата. Наложи се властите да използват тежка техника, за да ги извадят от преспите.

Над 6000 полицаи и пожарникари са ангажирани с отстраняването на предизвиканите проблеми, според Министерството на вътрешните работи на румънския, цитирно от Ройтерс

Очаква се снеговалежът да продължи, а температурите да паднат до минус 20 градуса.

В Македония силните снеговалежи предизвикаха проблеми и блокираха западната част от страната, където снежната покривка достигна половин метър. В продължение на часове беше забранено движението на товарни автомобили по направленията Крива Паланка - Деве Баир (граничният пункт с България), Струга - Кафа Сан (граничният пункт с Албания).

Снегът предизвика проблеми в Битоля, в южната част на страната, където паднали дървета скъсаха жици и затвориха пътища.

Снегът не пощади и Сърбия, където се очаква снежната покривка да достигне до 30 см в централните части на страната и до 60 см. в планинските райони.

Сръбските метеоролози предупреждават за предстоящо падане на температурата, като от днес най-високите стойности няма да надхвърлят - 8 градуса.

Бурни ветрове и проливни дъждове объркаха движението в Хърватия, където част от адриатическата магистрала беше затворена за движение. Спрени са всички полети на летище Загреб и Дубровник.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА