Last news in Fakti

4 Февруари, 2016 15:48 1 476 0

Синтагма пламна срещу реформите на Сириза

  • полиция-
  • гърция-
  • стачка-
  • атина-
  • протест
Синтагма пламна срещу реформите на Сириза - 1
Снимка: АП/БТА

Центърът на Атина се превърна в бойно поле между полицията и протестиращите срещу предлаганите от популисткото правителство на Сириза непопулярни мерки. Площадът на Конституцията – Синтагма пламна при сблъсъците.

Полицията беше принудена да използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите. Радикални младежи атакуваха полицейските кордони в столицата с камъни и коктейли „Молотов“.

Десетки хиляди изпълниха улиците на Атина и останалите големи градове в Гърция в протест срещу предложението на правителството за реформи.

Основните профсъюзи организираха 24-часова национална стачка. В момента са отменени полети и влакове. Фериботите също не се движат. Затворени са училища, съдилища, бензиностанции и аптеки. Само спешните кабинети работят в болниците.

Под обсада от протестиращи гърци са сградите на кметствата и общините.

Масовото участие на гърците в днешните протести ясно показва, че правителството не може да получи в парламента подкрепа на програмите за реформи.

Граничният пункт "Кулата - Промахон“ започна да пропуска товарни автомобили и в двете посоки. Протестиращите фермери вдигнаха блокадата за няколко часа. На граничния пункт Илинден-Ексохи пълната забрана за преминаване до този час се трансформира в пропускане на леки коли и автобуси, което ще продължи до 17.00 часа, след това отново границата ще бъде напълно блокирана.

Без проблем се пропускат автомобилите на граничния пункт "Маказа - Комотини". Гръцките фермери са блокирали с трактори и селскостопански машини основния път от Маказа за Комотини на около 15 километра от границата, където те протестират трети ден. Българските шофьори биват предупреждавани за блокадата и съветът е да използват пункта при Златоград.

Европейската комисия очаква в най-кратки срокове отговор от властите в Гърция за предприетите мерки срещу блокадата на границата, съобщи пред БНР говорителят Лусия Каудет. Това е станало в сряда вечерта, веднага след като Брюксел е бил уведомен официално от България за проблема.

ЕС няма правомощия за опазването на обществения ред и сигурност в дадена страна - членка, каза още говорителят по вътрешния пазар на въпрос дали Еврокомисията може да окаже натиск върху Атина.

Неизпълнението на споразумението с кредиторите, коментират експерти, ще доведе не само до политическа криза, но и до икономическа катастрофа. Призракът придобива реални размери.

Фермерите отново са блокирали цялата пътна мрежа. Те плашат, че от петък ще засилят блокадите с вероятност за безсрочно затваряне на граници и пътища. От днес земеделците завардиха с тракторите достъпа до летища и пристанища.

В момента никой не се наема да обяви колко ще струват протестите за гръцката икономика. Чуват се плахи гласове, че загубите ще са за милиони левове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: