Last news in Fakti

7 Февруари, 2016 08:19 1 933 7

Северна Корея изстреля ракета-носител

  • северна корея-
  • изстреля-
  • ракета

Свиква се извънредна среща на ООН

През тази нощ Северна Корея е изстреляла ракета с дълъг обхват, съобщи Би Би Си.

Ракетата е била изстреляна от базата Сохе в северозападната част на страната и е минала над японския остров Окинава. Според властите в Пхенян на нея е имало спътник. Изстрелването е потвърдено от САЩ, Южна Коря и Япония, които вече поискаха извънредна среща на Съвета за сигурност на ООН по-късно днес.  В съобщение в корейската държавна телевизия се заявява, че страната успешно е изстреляла сателит в космоса.

По-рано Пхенян уведоми ООН, че планира изстрелването на сателит. Властите там твърдят, че тяхната програма има чисто научен характер. САЩ, Южна Корея и дори Китай обаче твърдят, че става въпрос за ракетни тестове, насочени към разработване на междуконтинентална балистична ракета, способна да достигне САЩ. 

КНДР вече провокира международни критики, след като на 6-ти януари направи опит с водородна бомба. Премиерът на Япония Шиндзо Абе нарече последното изстрелване  „абсолютно неприемливо“ и „чисто нарушение“ на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН.

Съветникът по национална сигурност на САЩ Сюзън Райс определи това като „дестабилизиращо и провокативно действие“.  Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че Северна Корея е извършила провокация, застрашаваща сигурността в целия район.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Mopcku

    1 0 Отговор
    Джапанките нали се канеха преди седмица да свалят всяка ракета, изстреляна от КНДР? Какво стана, че я проспаха?
  • 2 РЕАЛНО

    1 2 Отговор
    Баааа тия жълтурчовци,що имат НЕ само ракети ами и спътници ...са години пред нас--А уж бяха фалирали,уж се изяждаха и още куп пропагандни глупости четяхме за тях....Това да създадеш САМ ракети и спътници е много висока технология-даже доста цивилизовани държави немогат да го направят....

    Коментиран от #5

  • 3 тошибиян

    1 0 Отговор
    бе ше им ритнат камбаната на саш
  • 4 Шампиона

    1 0 Отговор
    Хаха, мен пък ме кефат...С никой не се съобразяват и от никой не им пука..На никой нищо лошо не правят, нито се месят в работите на другите държави, нито нищо..Хората си развиват защитата, защото им е ясно, че к•рвите от сащ са им вдигнали мерника..А това, че се говорят глупости, че се самоизяждали, че са канибали и нямало какво да ядът, всеки нормален човек ще се сети, че няма и капка истина в такива думи..
  • 5 а ся

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "РЕАЛНО":

    Имат добре развита сива икономика . Цялата страна функционира , като привлича чужди капитали без значение от произхода им . Не казвам ,че е хубава или лоша организация , но си представете Хизбула . Всички дюнери в европа се отчитат с процент . Всеки рекет , грабеж , палеж , карти ....... всичко се отчита . И какво следва . законно или не всеки се отчита . Сега пак за Северна Корея . Ми тя е мноого по - голяма и силна от хизбула . Съответно и разполага с повече пари . Да не забравяме , че колкото и да осъждат действията и , съседите и са едни от лидерите по сила в света и за този момент нищо не може да разклати приятелството им .
    При тази обстановка , Санкции и мрънкане са си доста безсмислени упражнения . Пък това дали е необходимо това упражнение и дали Корея е "лоша" държава , на всеки му е ясно , че това е въпрос на гледна точка .

    Коментиран от #6

  • 6 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "а ся":

    Баш ся сиви икономики имат тези които са демократизирани от сащ.

    Там са както в НРБ, всичко е държавно и законно.

    И ко тана? сащ немогат да изсрелят а КНДР изстрелва.
  • 7 касапина

    0 0 Отговор
    live North Korea
Новини по държави: