Last news in Fakti

7 Февруари, 2016 16:52 2 403 8

Светът настръхна срещу Северна Корея

  • светът-
  • настръхна-
  • северна корея

Редица държави осъдиха изстрелването на ракета-спътник от Пхенян

Светът настръхна срещу Северна Корея - 1
Снимка: БТА/AP

Изстрелването на ракета-носител от Северна Корея е пряко нарушение на 5 от резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Това бе заявено от генералния секретар на ООН Йенс Столтенберг, цитиран от „Ню Йорк Таймс“.

Той подчерта, че и петте резолюции призовават Северна Корея да прекрати всички дейности, свързани с нейната програма за балистични ракети. В това число влиза и прекратяването на ядрените опити в страната и всяко изстрелване на технологии, свързани с балистични ракети.

„НАТО продължава да настоява властите в КНДР да се съобразяват с международното право.

Те трябва да се въздържат от каквито и да било последвали провокативни действия“, заяви Столтенберг.

Британският премиер Филип Хамънд заяви, че ще разговаря със своите партньори от Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк, с които да обсъдят евентуалния отговор на изстреляната от Пхенян по-рано днес ракета-носител. Според него действията на КНДР продължават да представляват заплаха за регионалната и международната сигурност.

Германия определи действията на Пхенян като „безотговорна провокация“. Външният министър Франк – Валтер Щайнмайер заяви, че страната за пореден път е пренебрегнала предупрежденията на международната общност. Френският президент Франсоа Оланд призова за бърза реакция по случая от страна на международната общност и Съвета за сигурност.

Говорител на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун също осъди действията на Пхенян. Той подчерта, че те нарушават международните закони. Действията бяха осъдени и от италианския външен министър Поло Дженитони.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 999

    4 0 Отговор
    Тия ми се виждат доста весели а не настръхнали.
  • 2 1234

    2 0 Отговор
    Кои от света?Тия дето са хванали за гушата по малките държавици и ги душът като им вземат природните ресурси и богатствата им ли ,тия които имат още колонии ли?Това ли е светът?Тия които имат ядрени оръжия ли,че защо само те да имат??Другите като имат защо са им да плашат с тях всички които нямат ли?Айде нека всички си унищожат ядрените оръжия,и после да говорим.Иначе е лесно аз имам,и ще казвам кой какво ще прави.Да ,ама не!Нека и тях да ги е страх,че може и те да загинат,а не само ТЕ да заплашват.Сега да се страхуват,като не искат да си махнат ядрените оръжия.

    Коментиран от #3

  • 3 Георги

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "1234":

    Много точно казано .
  • 4 555

    4 0 Отговор
    Севрна Корея меши ли се В тяхните вътрешни работи....та и те да се мешат...Когато Сащ и Русия правиха ядрени опити къде беше международната общност...И Пакистан стана Ядрена сила...без да се съобразава с никой...защо и сев. корея да не може...
  • 5 Бай хой

    2 2 Отговор
    Той, Светът настръхна и срещу "бежанците" и виновниците за "арабската пролет", ама май терористите не дават да се говори открито.
  • 6 Бай хой

    2 2 Отговор
    А, ве тия много усмихнати ве. Сякаш някой им бели яйце.

    На какво се радват толкова? Като че ли се радват на чуждо нещастие. Дори още по зле - готвят санкции и се радват на това което могат да причинят. А то по замисъл никак не може да е за добро.
  • 7 Бай хой

    2 2 Отговор
    Доста извратено е да налагаш наказание на когото и да било и да се радваш че и да си щастлив от това. Това само доказва че евентуалните санкции ще са непредизвикани.
  • 8 Издразнен

    2 0 Отговор
    А бе, тия кинозвезди ли са или хора, които формират политиките в света? Като им гледам нахилените физиономии, по какъвто и повод да е тази снимка, оставам с впечатлението, че те си живкат добре и изобщо не ги интересува съдбата на света, камо ли на обикновения човек.