Last news in Fakti

8 Февруари, 2016 23:00 1 163 0

Сушата в Сомалия може да убие 50 000 деца

  • сомалия-
  • африка-
  • суша-
  • деца-
  • оон-
  • гладна смърт

Сушата в Сомалия е частично причинена от метеорологичното явление Ел Ниньо

Повече от 50 000 деца в Сомалия "са изправени пред реалната заплаха от смърт", заради продължаващата суша в страната, заявиха от ООН.

В предупреждението, издадено от Служба за координация на хуманитарните въпроси (ОСНА) към ООН, се казва, че положението с недохранването в страната е "тревожно".

Той добави, че близо един милион сомалийци, 1 на 12 души от глава на населението, "се борят ... да задоволят своите нужди от храна".

Сушата в Сомалия е частично причинена от метеорологичното явление Ел Ниньо, което се отрази на източна и южна Африка.

Най-засегнатите райони на страната са части от Пунтланд и самообявилата се Република Сомалиленд. Много от нуждаещите се от помощ са хора, прогонени от конфликта в страната.

Заради сушата, която се разпространява "много повече хора ще бъдат засегнати от кризата", каза хуманитарният координатор на ООН в Сомалия Питър де Клерк. "Ако не се лекуват, повече от 58 300 деца ще умрат." Клерк призова за повече средства, с които да бъдат подпомогнати бедстващите райони.

В съседна Етиопия повече от 10 милиона души се нуждаят от храна.

Зимбабве също обяви бедствено положение в някои от засегнатите от сушата райони в страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА