10 Февруари, 2016 08:30 2 933 6

Брейвик съди Норвегия за нехуманно отношение

  • андерш брейвик-
  • затвор-
  • норвегия-
  • съд-
  • убиец-
  • нехуманно-
  • депресия

Липсата на контакт с другите затворници е накарало норвежеца да обвини държавата в нехуманно отношение

Брейвик съди Норвегия за нехуманно отношение - 1
Снимка: БТА/ AP

Андерш Брейвик ще съди Норвегия за нехуманно отношения. Делото ще влезе в съда в средата на месец март, съобщи „Ройтерс“.

През 2011 година Брейвик уби 77 души и получи максимална присъда от 21 години. Масовият убиец обаче твърди, че е станал жертва на нехуманно отношение заради режима на строг тъмничен затвор, наложен му от властите.

Адвокатът на Брейвик заяви, че клиентът му се чувства депресиран и самотен, защото има контакт единствено със служители на затвора – полицаи и медицински персонал. Единственият му посетител – неговата майка – почина от рак през 2013 година.

Липсата на контакт с другите затворници е накарало норвежеца да обвини държавата в нехуманно и жестоко отношение.

Адвокатът на осъдения заяви, че строгият режим нарушава Европейската конвенция за правата на човека. Той добави, че не знае за друг прецедент за затворник в Норвегия, държан в изолация толкова дълго време.

Факти.бг припомня, че през месец юли 2011 година крайнодесният Андерш Брейвик извърши две последователни терористични нападения в Норвегия – първо взриви бомба в столицата Осло, а след това атентаторът се насочи към остров Ютьоя, на който се провеждаше младежки лагер.

Брейвик, който уби 69 души на Ютьоя, се смята за рицар - кръстоносец, чиято мисия е да прогони исляма от Европа. Той бе осъден на 21 години затвор. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това някаква шега ли е

    1 1 Отговор
    Как е възможно, човек без никакви права да съди държавата, че го е осъдила? Това може да съществува само в държави - обсебени от меки китки! Срам и позор за правосъдието и държавността с в тази страна! То бива хуманност и толерантност, ама това ми се вижда направо извратено! На мен лично ми е чудно как е възможно измежду роднините на всички жертви да няма един куражлия, който да пресели този изрод в друго измерение... Бил самотен, моля ви се???!!!...
  • 2 некойси

    1 1 Отговор
    Преди години си мислех че напълно не разбирам този луд човек.
    В предвид последните събития свързани с "бежанците" мисля че разбрах какво иска да каже.

  • 3 goni

    2 1 Отговор
    Да избиеш хладнокръвно 77 души повечето от които деца и след това да имаш претенции че се отнасят нехуманно с теб?! Ако, съдът уважи искът му, то значи Апокалипсисът е дошъл!!!
  • 4 киро

    0 0 Отговор
    Всяка нощ да си има съквартирант - по 1 роднина на жертвите му ! Така няма да скучае хич - .................21години .
  • 5 adolf

    1 0 Отговор
    Вие сами преценете, дали не е бил прав за случващото се сега, И ДА НЕ СТАНЕ ТАКА,ЧЕ ДА СЕ МОЛИМ ЗА ДРУГИ,КАТО НЕГО.

    от 2002 год. (на 23-годишна възраст) започва деветгодишен план за финансиране на атаките

    Определя термина "културен марксизъм", който заедно с либерализма и мулти-културализма прокарван от Европейският съюз, са проводници на заплахата от ислямско господство над Европа, ислямизацията и арабизацията ѝ и превръщането ѝ в "Еврабия". Обвинява европейските фактори в планирането на културен геноцид, масово преселение на мюсюлмани и обявява необходимостта от "превантивна атака срещу предателите", срещу деконструкцията на норвежката етническа група и деконструкцията на норвежката култура. Счита се за рицар, посветен на спиране на вълната от мюсюлмански имигранти в Европа.

    Защитната реч на Брейвик пред съда – след която съдията засекрети материалите по делото за 60 години...

    http://web.archive.org/web/20131231005853/http://lyubomircholakov.blog.bg/politika/2012/04/26/zashto-anders-breivik-ubi-77-dushi-neka-razberem-ot-samiia-n.946066
  • 6 плешо

    0 1 Отговор
    Ами като е толкоз ербап и надъхан да трепе мюсюлманите да го пуснат насред Сирия с една картечница и да ги мята........А той тъпанара кво направил, изтрепал сума ти народ, включително и деца в собствената си държава.......голям герой.
Новини по държави: