Last news in Fakti

10 Февруари, 2016 20:42 1 534 0

Климатичните промени ще удължат трансатлантическите полети

  • климатични промени-
  • изменение на климата-
  • глобално затопляне-
  • полети-
  • въздушни течения-
  • европа-
  • северна америка

Полетите от Европа към Северна Америка ще станат по-дълги, а продължителността им в обратната посока ще е по-кратка

Полетите от Великобритания до САЩ може да отнемат повече време, заради промените в климата. това сочи ново проучване, цитирано от Би Би Си.

Глобалното затопляне ускорява въздушното течение, което духа от запад на изток над Атлантическия океан. Според учените това ще удължи полетите от Европа към Северна Америка и ще намали продължителността им в обратната посока.

Въздушните течения на голяма надморска височина в северното и южното полукълбо са мощни ветрове, които помагат за движението на климатичните системи по целия свят. Въздушният трафик обикновено се опитва да се възползва от тези бързи потоци, за да намали времето за пътуване по маршрути между Европа и Северна Америка.

Това е един от най-натоварените маршрути в света с около 600 полета на ден.

Предишни изследвания показват, че изменението на климата вероятно ще увеличи турбулентността при тези трансатлантически полети.

В това ново проучване изследователите обясняват как атмосферните ветрове ще се променят, а съдържанието на CO2 ще се увеличи двойно в атмосферата.

Учените от Университета на Рединг вярват, че климатичните промени ще увеличат въглеродните емисии и разхода на гориво, което от своя страна ще доведе до повишаване на цените на билетите.

Според учените полетите от Лондон до Ню Йорк ще отнемат повече от 7 часа, а обратните полети ще се ускорят и ще отнемат под 5 часа и 20 минути. И макар средно полетите да печелят и губят само по няколко минути всеки път, кумулативното въздействие е "значително", се казва в изследването.

"Общо погледнато, пътуването отиване/връщане ще е по-дълго, тъй като изгубеното време няма да се компенсира със спечеленото по маршрута от Северна Америка към Европа. Това ще увеличи разходите за гориво и може да доведе до увеличаване цената на самолетните билети. Така ефектът от полетите върху околната среда ще нарасне, тъй като самолетите ще горят повече керосин и ще изхвърлят по-голямо количество въглероден диоксид във въздуха. Средно летателното време за една година ще се увеличи с около 2000 часа, разходите за гориво ще нараснат с около 22 млн. долара, а въглеродните емисии ще се увеличат с около 70 милиона кг.", каза водещият автор д-р Пол Уилямс от Университета в Рединг пред Би Би Си.

Изследването е публикувано в списание Environmental Research Letters.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА