Last news in Fakti

11 Февруари, 2016 12:01 1 798 3

Началник на затвор от ерата на Сталин осъден до живот в Румъния

  • румъния-
  • затвор-
  • политически престъпления-
  • александру висинеску-
  • престъпления срещу човечеството-
  • осъден

Той е обвинен в убийство и престъпления срещу човечеството

90-годишен началник на затвор от времето на Сталин ще изживее останалата част от живота си зад решетките заради убийства и престъпления срещу човечеството, съобщава Ройтерс.

В сряда Върховният съд на Румъния отхвърли последната му жалба срещу 20-годишната присъда за лишаване от свобода.

Александру Висинеску бе осъден през юли за прякото си участие в смъртта на 12 затворници. Това е първият подобен случай след падането на диктатурата на Николае Чаушеску през 1989 г.

Пенсионерът, който не присъства на изслушването, чакаше в своя апартамент в центъра на Букурещ полицията да дойде и да го отведе в затвора, съобщиха свидетели.

Той е обвинен, че докато е ръководел затвора от 1956 до 1963 г. е подлагал затворниците на побои и глад, отказвал им е медицинско лечение и отопление.

Последният оцелял затворник от поверените на Висинеску - 85-годишният Валентин Кристя, заяви пред Ройтерс, че не иска да коментира случая, но добави: "Сега аз съм стар и болен ... Какво мога да кажа? Правосъдната система си върши работата."

Той е прекарал 6 години в затвора, в покрайнините на малкия град Ръмнику Сърат на 150 км източно от Букурещ, за разкриване на държавни тайни на антикомунистическа група.

Висинеску описва себе си като жертва на тогавашната система, която само е изпълнявала дадените нареждания. В един момент той каза, че не съжалява за нищо.

Според Института за разследване престъпленията на комунизма (IICCMER) до 2 милиона души са били убити, затворени, депортирани, изселени или репресирани по някакъв друг начин между 1945 г. и 1989 г. Около половин милион души, включително селяни, политици, свещеници, лекари, офицери, интелектуалци и търговци, са били хвърлени в затворите в началото на 60-те години по бързи съдебни процедури. Една пета от тях са загинали в затвори като този в Ръмнику Сърат.

Висинеску, който живееше със специална военна пенсия, вероятно ще отиде в общински затвор, заяви полицейски източник, добавяйки, че най-вероятно ще стане най-старият обитател на институцията.

Андрей Мурару, бившият директор на IICCMER, каза, че "това е прецедент, доказващ, че политическите престъпления, извършени преди 1989 г. могат да бъдат наказани".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 жщг

    2 0 Отговор
    В България като най -верен сателит на съветска Русия Престъпленията от тоя период са още по фрапиращи !Атанас Москов Никола Петков и всички спечелили съвсем законно места в парламента през 48 година са затворени и измъчвани от про-Руската власт в България !
  • 2 гост

    2 2 Отговор
    И какво се променя с това, ще затворят един 90 годишен дядка задето е изпълнявал каквото са му наредили "отгоре", щото точно това е ставало. Навремето сигурно е получил медали и ордени за добре свършена работа и изпълнен дълг, сега го съдят и затварят, може би след години ще бъде реабилитиран в зависимост от това каква власт ще дойде в Румъния. Това, дали си герой или престъпник зависи много от това как и от кого ще бъдат представени твоите деяния, а не само от това какви са били те. Има много по-големи и виновни престъпници, които са възвеличавани като герои и никога не им е потърсена сметка за това което са направили.

    Коментиран от #3

  • 3 FR V

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Ти да не го защитаваш бе, руско мекере?!
    Или имаш в твоето семейство такива като него та си се напънал да се правиш на "русофил"?!
Новини по държави: