11 Февруари, 2016 12:08 791 1

Трибуналът в Хага: Сърбия не сътрудничи в арестите

  • войслав шешел-
  • сърбия-
  • трибуналът в хага-
  • арести-
  • сътрудничество-
  • военни престъпления

Международният наказателен трибунал за бивша Югославия иска ареста на трима души по делото на Войслав Шешел

Съдии от Военния трибунал в Хага за престъпления в бивша Югославия обвиниха Белград, че не сътрудничи. Съдът оказа натиск върху Сърбия да арестува трима заподозрени в притискане на свидетел по делото срещу Войслав Шешел, съобщават международните информационни агенции.

Международният наказателен трибунал за бивша Югославия (МНТБЮ) през януари 2015 г. издаде заповед за ареста на двама от адвокатите на обвинения във военни престъпления Шешел - Петар Йожич и Виерика Радета, както и за негов приближен от военните години, Йово Остоич.

Тримата са обвинени в „заплашване, застрашаване, предлагане на подкупи или друга намеса“ по отношение на двама свидетели в рамките на две дела в дългогодишната съдебна битка на Шешел в Хага.

„Ясно е за камарата, че Сърбия не сътрудничи по този въпрос“, заяви съдия Алфонс Орие, един от съдиите към трибунала, пред правния защитник на Белград Саша Обрадович. „Вие имахте повече от година, за да ги арестувате“, каза съдията.

След това той нареди Сърбия да предава "подробни доклади на всеки две седмици" относно усилията по задържането на заподозрените.

В Белград сръбският министър на правосъдието Никола Селакович заяви, че неговото правителство ще изпрати протестна нота в съда заради арогантното поведение спрямо Обрадович.

"Съдът се държи арогантно към представител ( на Сърбия) и това е още един позор" за МНТБЮ, каза Селакович и добави, че Сърбия ще продължи да си сътрудничи с Хагския трибунал, но "в съответствие със своя държавен и национален интерес", съобщи агенция БЕТА.

През 2012 г. Войслав Шешел получи двугодишна присъда за обида на съда. През миналата година му беше позволено да се върне в Сърбия, за да се лекува от рак, в очакване на основната си присъда. Оттогава той не спира да критикува трибунала на ООН като твърди, че няма да се върне да излежи своето наказание.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Саше

    0 2 Отговор
    ХА,ХА!Те сърбите да не са п....ли еврогайски!
Новини по държави: