Last news in Fakti

11 Февруари, 2016 21:58 4 976 12

Сензационно потвърждение на теория на Айнщайн

  • айнщайн-
  • гравитационни вълни-
  • учени-
  • откритие-
  • теория-
  • вселена-
  • нова ера

Гравитационните вълни могат да ни разкрият изобилие от информация за Вселената

Сензационно потвърждение на теория на Айнщайн - 1
Снимка: БТА/ AP

Учени направиха пробив, съобщи „Лос Анджелис Таймс“. Те са доказали съществуването на т.нар. гравитационни вълни – деформация във време-пространството, чието съществуване допусна Алберт Айнщайн още преди сто години.

Физици от Лазерната интерферометрична обсерватория за гравитационни вълни (LIGO) направиха сензационното откритие, което е кулминация от дългогодишно търсене на признаци на това „неуловимо“ явление.

Те са наблюдавали гравитационни вълни, идващи от сблъсъка на две черни дупки, намиращи се на разстояние повече от един милиард светлинни години от Земята.

Екипът определи откритието като революционно и обяви възвестяването на нова ера в астрономията.

Учените са на мнение, че черните дупки, довели до образуването на гравитационни вълни, са с маса 29 и 39 пъти от тази на Слънцето. Според Общата теория на относителността на Айнщайн, двойка черни дупки, които обикалят една около друга, губят енергия посредством емисията на гравитационни вълни, което ги кара да се приближават бавно и постепенно в рамките на милиарди години.

Процесът се ускорява много по-бързо в последните минути. В рамките на последната частица от секундата двете черни дупки се сблъскват със скорост от около половината от тази на светлината и това води до получаването на масивна черна дупка, при което порция от комбинираната маса се преобразува в енергия според прословутото уравнение E=mc². Тази енергия се излъчва като силно избухване под формата на гравитационни вълни. Те са наблюдавани от обсерваторията LIGO, пише българският портал за космонавтика „Космос“.

Гравитационните вълни могат да ни разкрият изобилие от информация за Вселената и заобикалящия ни свят, съобщи „Ройтерс“.

„За първи път Вселената ни проговори чрез гравитационни вълни. До този момент бяхме глухи“, заяви Дейвид Райтце, изпълнителен директор на LIGO.

В теорията си Алберт Айнщайн описва гравитацията като изкривяване на пространството и времето, предизвикано от присъствието на материя. За практическото доказване беше нужна прецизна техника и следене въздействието на могъщи източници като две сблъскващи се черни дупки.

Тази теория на Айнщайн би могла да се отъждестви с кръговете във водата, образувани след хвърляне на камъче.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 селооо

    1 3 Отговор
    ето подпалиха целия свят с демокрациата си и сега ще си бият шута надалече по космоса и там да сеят

    Коментиран от #4

  • 2 Vasik Atanasova

    0 1 Отговор
    НЕНАДМИНАТИЯ
    АЛБЕРТ АЙНЩАЙН
  • 3 0815

    1 4 Отговор
    Най-накрая!!!! Човечеството чакаше това доказателство от 100 години, сега вече ще може да се посвети на решаване на собствените си проблеми, а не да блее из космоса, разсъждавайки за това кактво е станало преди милиарди години. Разбирам, че за някои идиоти е много важно да докажат пред себе си смисъла на собственото си съществуване, но за човечеството това определено е без значение. То ще продължи да съществува и без техните доказателства, без техните открития, и без въобще да има нужда осамите тях.

    Коментиран от #8

  • 4 Пацо

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "селооо":

    Но сега Червената Армия ще отиде там, точно пред двете черни дупки и ще ги срази с огнения си меч.
    Нали така?

    Коментиран от #5

  • 5 бум бам

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Пацо":

    КРЪГОЗОРЪТ ти е Ограничен слаба Мисъл и нищото Блуждаят в органа над раменете ти
  • 6 Пацо

    1 0 Отговор
    Вдигнете заплатите на пазачите на психиатрийте! Напускат масово!

    Коментиран от #7

  • 7 бум бам

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "Пацо":

    в словореда който си надраскал е ясно ече си от напускащите Неизлекувани психясали люде
  • 8 Оком

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "0815":

    Ако цялото човечество беше с мислене като твоето, щехме да имаме средна продължителност на живота по 30 години, да живеем в пещера, да мислим че Земята се намира в окото на голям синеок великан и т.н. Липсата на образование в държавата е доказано опасна вече. Наболелите ежедневни проблеми със сигурност са изключиелно важни и е срамота човек да не се вълнува и да не се информира, но това означава ли, че трябва да спрем развитието на науката. Погледни по-далеч от носа си. Та нали точно тази наука се надяваме някой ден да ни направи космическа цивилизация и да реши проблемите ни с всякакви болести и т.н. Отсега ти казвам, че няма смисъл да започваш полемика, обсибвайки мен и моите роднини с поздрави, по-добре прочети, а после и помисли по горенаписаното.

    Коментиран от #10

  • 9 kcaniba

    0 1 Отговор
    Точно червената армия ги е открила. Откритието всъшност е подтвърдено от руски датчици, слядящи колебанията още 1992 година.
    Т.е. Откритието е на руски учени!!!!
  • 10 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Оком":

    Какво му обясняваш на този кроманьонец? Той няма за пет пари акъл, за да се замисли, че всичко около нас е постигнато от такива "идиоти" като Айнщайн! Дори не може да си представи, че за да седне и на пише подобна глупост на компа си, е виновен Айнщайн, създавайки основите на квантовата механика, чрез която са постигнати алгоритмите на всички логически елементи на полупроводникова основа, без които нямаше да има компютри. Да не говорим за GPS спътниците основавайки се на различно течащото време при отсъствие на гравитация!
    Понякога се чудя как светът може да създава толкова безмозъчни човешки същества като този коментиращ под номер 3?!
  • 11 УРА

    1 0 Отговор
    Ура, нова хипотенуза, пардон хипотеза, т.е. измислица!
  • 12 Кирил Марков

    2 0 Отговор
    Лъжеучените от ЛИГО нищо не са открили, защото: Според ОТО не могат да се регистрират ГВ, тъй като тензорът на енергия-импулса на гравитационното поле не е ковариантен. Това е един псевдотензор. Отсъствието на общоковариантен тензор на полето не позволява да се пренася енергия с гравитатационни вълни, нито те да се регистрират по някакъв начин. СТО и ОТО са едни псевдотеории и защото скоростта на светлината не е постоянна величина. При това и двете теории са изпълнени с математически грешки. Такива големи амплитуди на трептенията могат да се дължат на чисто механични вибрации. А ако действително не са такива, регистрацията им може да се обясни само с теорията на Хевисайд, а не на Айнщайн. Теорията на Хевисайд може да се квантува, а на Айнщайн - никога. При това ГВ са пристигнали малко по-рано от очакваното според самите изследователи. Глупост е по принцип да се смята, че гравитационните вълни се движат със скорост равна на светлинната, защото това е твърде малка величина. Въобще цялата айнщайнова теория е една глупост, както и безмозъчните му твърдения, че законът за съхранение на енергията е винаги верен. При фотоелектричния ефект този закон се нарушава при високи плътности на фотонния сноп /нелинеен фотоелектричен ефект/, а Айнщайн въобще не се е и докосвал до него. Въобще, когато по пазарите на Америка, Япония, България Корея, Китай, Австралия и др. вече се продават перпетуум мобилета / на Андреа Росси, на Юл Браун- Илия Вълков/ е идиотизъм да се твърди, че някога СТО и ОТО са били изобщо верни. Те дори не са погрешни. В този смисъл АЙнщайн действително е един идиот и много отгоре. Всички трудове на "великия гуру" трябва да бъдат изгорени публично на клади, като формулата за енергията може и да остане, само че корегирана. При това тя въобще не е негова. Що се отнася до изследователите, те нямат повторяемост на експеримента въобще, а това е основен физичен принцип.