Last news in Fakti

12 Февруари, 2016 19:31 6 337 5

Хиляди иракски бежанци напускат доброволно Финландия

  • финландия-
  • бежанци-
  • иракчани-
  • ирак-
  • напускат-
  • доброволно

Сред причините за тяхното решение е разочарованието от живота в мразовитата скандинавска страна

Хиляди иракски бежанци, пристигнали във Финландия миналата година, са решили да оттеглят молбите си за убежище и да се върне у дома доброволно. Сред причините за тяхното решение са семейни проблеми и разочарованието им от живота в мразовитата скандинавска страна, съобщава Ройтерс.

Европа е изправена пред най-тежката бежанска криза след Втората световна война, с повече от един милион души, които пристигнаха през миналата година, бягайки от войни и бедност в Близкия изток.

Броят на имигрантите във Финландия се е увеличил почти десетократно през 2015 г. до 32 500 души в сравнение с 3600-те през 2014 г.

Почти две трети от лицата, търсещи убежище в скандинавската страна са млади иракчани, но някои от тях вече са размислили и искат да се приберат у дома. Ето защо през следващата седмица Финландия ще пусне чартърни полети до Багдад, за да ги прибере в родината им.

Длъжностни лица заявиха, че досега около 4100 лица са оттеглили молбите си за убежище, а през следващите седмици се очаква броят им да достигне 5000.

Мухиадин Хасан, който управлява туристическата агенция, заяви пред Ройтерес, че продава по 15 до 20 билета за полети до Багдад всеки ден.

Повечето бежанци са заявили пред имиграционните служби, че искат да се върнат при семействата си, но има и такива, които са разочаровани от живота във Финландия.

"Някои казват, че условията във Финландия и тромавата процедура по получаване на бежански статут не отговарят на очакванията им", каза Тобиас ван Трек, програмен директор на Международната организация по миграция (МОМ).

Повтаряйки този коментар, туристическият агент Хасан заявява: "Някои казват, че не харесват тукашната храна, други, че е твърде студено или че не се чувстват добре дошли във Финландия. Има много причини."

Близо 80 процента от мигрантите, които искат да се върнат у дома са иракчани. Само 22 от 877 сирийци - чиято страна е опустошена от гражданска война - и 35 от 5 214 афганистанци, които са потърсили убежище във Финландия през миналата година са поискали да се върнат в родината си.

Заедно с другите скандинавски държави, Финландия наскоро затегна имиграционната си политика. Враждебността към имигрантите също се е увеличила.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аоа

    5 0 Отговор
    напускат защото трябва да се работи,а тези,алах акбаровци ,като чуят работа казват-работа ли, не ми хвали..
  • 2 гост

    2 2 Отговор
    Не вярвам! По скоро е дъвка-новина.Тая година очаквам повече от 1000000-ха на бас.
  • 3 jp power

    3 1 Отговор
    Те казват, че напускат Финландия,а не Европа,защото не им харесват манджите и климата. Е.ати и бежанците, .ати мигрантите. Бой,без музика.
  • 4 ТУ

    5 0 Отговор
    Ми никой не ги карал насила, в тази лоша финландия се яде свинско и са християни, .аси ужаса...и е студено през зимата, ще измръзнат докато чакат социалната си помощ или оглеждат ограбеното.. горките араби..
  • 5 диан

    3 2 Отговор
    това си е война срещу европа
    но при война превземат само разрушения
    и никаква инфраструктура
    а така като се местят само
    всичко си е запазено и само се нанасят

Новини по държави: