Last news in Fakti

12 Февруари, 2016 22:01 1 299 0

Светът търси решение за Сирия и бежанците

  • мюнхен-
  • бежанци-
  • сирия-
  • конференция по сигурността-
  • хуманитарна помощ

ООН призова бойците в Сирия да осигурят пълен, продължителен и безпрепятствен хуманитарен достъп в страната

Бежанската криза, войната в Сирия и сигурността в Европа са сред основните теми на 52-рата конференция по сигурността в Мюнхен, която тази година се провежда под надслов „Кризи без граници, ограничени възможности", пише АП.

При откриването на форума, неговият председател Волфганг Ишингер заяви: "Международната конференция по сигурността трябва да даде нов тласък на търсенето на градивни и съгласувани решения на глобалните предизвикателства."

Той заяви, че световният ред е в хаос, а настоящите конфликти все повече излизат от границите на своите държави, превръщайки се не само в регионален, но и в глобален проблем.

Конфликтът и мирът в Сирия

В речта си пред делегатите външният министър на Саудитска Арабия настоя, че сирийският президент Башар Асад трябва да се откаже от властта, с което ще направи възможна победата над Ислямска държава в Сирия. Той каза: "това е нашата цел и ние ще я постигнем."

Адел ал Джубейр заяви, че страната му работи за политическа промяна, за да се премахне "човекът, който привлича като магнит екстремистите и терористите в региона."

По време на конференцията външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф посочи общите интереси на Иран и страните от Европа.

„Имаме общи възможности, общи предизвикателства, общи заплахи и общо бъдеще. Как ще определим проблемите в региона ни, ако забравим миналото си?“, заяви Джавад Зариф. Според него представителите на Саудитска Арабия имат своя гледна точка по положението в Близкия изток, но и Техеран и Рияд се стремят за един „спокоен, сигурен Персийски залив“.

„Мисля, че ако се съгласим и признаем, че имаме едни цели, то ние ще успеем да работим. Трябва да променим нашата гледна точка по реалността“, каза той в заключение.

Кралят на Йордания Абдула II призова международната общност да "действа като един на дипломатическия фронт", за да спре гражданската война в Сирия. В своята реч на конференцията в Мюнхен той отбеляза, че страната му е дом на голям брой сирийски бежанци, като на всеки 5 йорданци се пада по един сирийски бежанец.

Той добави, че "убийствата в Сирия трябва да спрат, ако искаме да продължим напред и да намерим единно политическо решение, което защитава независимостта и целостта на Сирия."

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини също говори на днешната Мюнхенска конференция.

„Възможна е позитивна динамика на преговорите за Сирия, основани на приетата през декември резолюция на Съвета за сигурност на ООН. Бъдещето на тези преговори днес не изглежда розово, но аз вярвам, че резултатът е постижим“, каза Могерини.

Тя също така подчерта, че е нужно религията да спре да бъде използвана за политически цели в Сирия, на Близкия изток и във всички страни по света с мюсюлманско население.

Германският министър на отбраната пък предложи немската армия да обучи сирийски бежанци, за да им помогне да възстановят страната си, когато войната свърши.

Урсула фон дер Лайен, каза, че снимките на разрушенията в Сирия ясно показват, че страната ще се нуждае от хора с "разнообразни възможности", за да бъде възстановена. Тя отбеляза, че военните предлагат обучение на занаятчии, техници, логистици и др.

Фон дер Лайен, която говори заедно с френския си колега, каза още, че ако мирният процес в Сирия успее, Германия би могла да обучи и сирийските сили за сигурност.

Хуманитарната криза

Една от темите, върху които падна светлината на прожекторите днес, бе хуманитарната криза и скорошните събития край сирийския град Алепо, които принудиха стотици хиляди да избягат към турската граница.

Шефът на хуманитарната мисия на ООН призова бойците в Сирия да осигурят "пълен, продължителен и безпрепятствен хуманитарен достъп" до обсадените, трудните за достигне и всички други области на страната. 

Стивън О'Брайън приветства вчерашното споразумение, постигнато между ключовите държави, които търсят разрешение на конфликта в Сирия. Американският държавен секретар Джон Кери, руският външен министър Сергей Лавров, специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура и външните министри на Иран и Саудитска Арабия се договориха по три основни въпроса: постепенно прекратяване на военните действия в Сирия с твърда крайна дата, което да започне до седмица; осигуряване на хуманитарен достъп до градове, обсадени от двете враждуващи страни; и ангажимент за възобновяване на сирийските мирни преговори.

Той каза, че "народът на Сирия се нуждае от край на бруталното насилие и бомбардировките". Той подчерта, че ООН и хуманитарните му партньори се нуждаят от "безопасен и сигурен достъп в цялата страна.

В същото време стана ясно, че Италия е решена да предостави хуманитарна помощ на стойност 3 милиона евро за сирийските цивилни, принудени да избягат от боевете край град Алепо.

Италианското външно министерство съобщи, че помощта ще бъде разпределена чрез програмите на ООН и ще допринесе за осигуряването на храни като бобови култури, ориз, захар, брашно и олио, както и за закупуването и разпространението на палатки, гориво и други неща от първа необходимост.

Решението за предоставяне на спешна помощ е било взето след среща между Италия и Германия, на която двете страни са постигнали споразумение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: