12 Февруари, 2016 22:16 1 908 1

Франциск и Кирил разговаряха в Куба

  • папа франциск-
  • патриарх кирил-
  • среща-
  • куба-
  • християнство

При срещата си на летището в Хавана двамата се прегърнаха и целунаха

Папа Франциск и главата на Руската православна църква - патриарх Кирил, започнаха историческата първа среща между ръководители на двата клона на християнството.

Срещата е първата по рода си между папа и патриарх, откакто западните и източните разклонения на християнството се разделят през XI-ти век.

79-годишният папа, в бели одежди, слезе от самолета и се ръкува с кубинския президент Раул Кастро на пистата на летище Хосе Марти, преди да се срещне с руския патриарх Кирил.

При срещата си на летището в Хавана Франциск и Кирил се прегърнаха и целунаха.

Руската православна църква заяви, че "преследването на християните" в Близкия изток и Северна Африка ще бъде централна тема на разговорите. Очаква се двамата християнски лидери да подпишат съвместна декларация.

Срещата обаче няма за цел да доведе до сближаване между двете църкви.

Разговорите се провеждат по време на междинно кацане на Франциск, който пътува към Мексико. В същото време, патриарх Кирил е на обиколка в Куба, Бразилия и Парагвай. 

Папа Франциск и руският православен патриарх Кирил подписаха съвместна декларация с призив християните отново да се обединят.

Франциск и Кирил изразиха съжаление за загубата на единството на християните и пожелаха то да се възстанови.

Папа Франциск и патриарх Кирил се прегърнаха и целунаха, след като се видяха на летището в кубинската столица. "Щастлив съм да те поздравя, скъпи братко!", се обърна Кирил към Франциск. А отговорът на Папата бил: "Най-накрая".

 Основна тема на срещата е била преследването на християните в Близкия изток и Северна Африка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чачук

    1 0 Отговор
    Няма ли кой да редактира заглавието на материала,какво означава ,,говореха,,. По-тъпо нещо не можахте ли да измислите. За сведение на авторката правилно е да се напише разговаряха или се срещнаха в Куба.Все пак си журналистка,а не неграмотен трол.