Last news in Fakti

13 Февруари, 2016 09:27 1 616 0

Папа Франциск и патриарх Кирил: Не сме съперници, а братя

  • папа франциск-
  • патриарх кирил-
  • среща-
  • куба-
  • подаръци-
  • братя

Папата подари на руския патриарх частица от мощите на Свети Кирил

Папа Франциск и патриарх Кирил: Не сме съперници, а братя - 1
Снимка: БТА/ XINHUA

Папа Франциск и руският патриарх Кирил подписаха на историческата среща в Хавана съвместна декларация, в която изразяват съжаление от загубата на единството между християните и пожелават то да се възстанови.

Папата подари на руския патриарх частица от мощите на Свети Кирил, архиепископ на Александрия през V век, който е почитан и от католиците, и от православните. Франциск подари на Кирил и потир, съобщи „Интерфакс“.

Патриарх Кирил, от своя страна, подари на папата икона на Казанската Света Богородица, както и своята книга „Свобода и отговорност“ на испански език.

„Ние не сме съперници, а братя. Призоваваме католици и православни във всички страни да се научат да живеят в мир, любов и хармония помежду си“, се казва в съвместно изявление.

В декларацията двамата призоваха още международната общност да защитава заплашените християни в Близкия изток, написа „Ройтерс“. Освен това папа Франциск и патриарх Кирил призоваха Европа да остане вярна на християнските си корени. 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА