Last news in Fakti

13 Февруари, 2016 13:10 3 820 11

Саудитска Арабия изпраща войници и изтребители в Турция

  • саудитска арабия-
  • турция-
  • войски-
  • изтребители-
  • ислямска държава-
  • инджирлик

Рияд и Анкара могат за почнат наземни операции срещу Ислямска държава

Саудитска Арабия изпраща войници и изтребители в Турция - 1
Снимка: БТА/ AP

Саудитска Арабия изпраща войски и изтребители в турската военна база „Инджирлик“, съобщи „Индипендънт“.

Рияд и Анкара могат за почнат наземни операции срещу терористичната групировка „Ислямска държава“.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че пехотата трябва да се включи в битката срещу джихадистите.

Чавушоглу потвърди, че Саудитска Арабия е изпратила военнослужещи и изтребители в „Инджирлик“, но не посочи техния брой.

Турция за пореден път обвини Русия, че не нанася удари срещу „Ислямска държава“, а подкрепя режима на Башар Асад. „Въпросът е: Кой ще спре Русия да прави това?“, заяви турският външен министър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    3 2 Отговор
    Ей как пък не - на мястото на едни радикални ислямисти да дойдат други радикални ислямисти! Каква е разликата? Не трябва да им се разрешава на тея диваци да влизат с пехота в Сирия и Ирак, че само по-лошо ще стане - тогава руснаците и тях трябва да бомбандират.

    Коментиран от #2

  • 2 некойси

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "кроко":

    Пясъкът при определена температура се трансформира в стъкло,
    руснаците имат техническата възможност да го направят.
    Въпросът е стиска ли им на ислямистите (които и да са те) да ги предизвикат?
  • 3 Памидорчик

    2 3 Отговор
    Както свалиха един,така ще свалят и други! На жъжето ще му остане само:Аз пък няма да ви купувам доматките! Да мурзилки,заканите са хубаво нещо за домашна употреба. Едните се заканват , а други действат,като със СУ-то

    Коментиран от #4, #5

  • 4 ААА

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Памидорчик":

    Винаги можеш да забиеш един шамар на шампиона по бокс докато се разхожда спокойно по улицата,и после да избягаш и да се скриеш в къщи.Въпроса е после, дали ще ти стиска да излезеш пак на улицата където той ще те очаква,или ще гледаш от прозореца,дали си е тръгнал.А Турция скоро ще си спомни каква манифактурно-изостанала държава беше до 1988г. и с колко заеми беше,докато руснаците не я направиха търговски и туристически партньор.А и сега могат да и посадят на Турция в задният двор едно кюрдско борче.
  • 5 а ся

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Памидорчик":

    Това беше Су-24 , гол та гол . Сега са на Су-34 и Су - 35 за охрана . Тези последните два трудно падат . Су - 35 може да си воюва самичко с 10-12 Ф-16 в зависимост от условията( да 10-12 турски ф-16) . И гарантирано ги сваля . Да не забравяме и С-400 отдолу и сухопътната техника която : колко е и каква е само те си знаят . Едва ли са дали на Асад последните си достижения . Говори се , че ползват Сирия и за изпитателен полигон , което си е и логично в връзка с развитието и строежа на нова модерна техника .
    И двете страни знаят много добре на какво е способен другия и едва ли ще предприемат нещо недообмислено . Освен ако не разчитат на стратегия тип : Батко пък оня чичко ми удари шамар . И съответно да очакват "батко" да предприеме нещо .
    Мисля си и за стратегия тип : баткото праща хлапетата с цел а разузнае с какво разполага чичкото .
    Времето ще покаже , кой какво точно говори и защо . Надявам се като Българин , проблема с бежанците да си остане най - големия . В смисъл такъв , да не се появи нов по - голям .
  • 6 onq s konq

    3 2 Отговор
    След като Русия изпитва неприязън към турските самолети,от Инджирлик ще излитат Саудитски/и натовски естествено/.В края на краищата девизът на НАТО е "всичко в името на клиента":)
  • 7 Шрапнел

    3 2 Отговор
    Проблемът е сериозен. Никой законен представител на сирийската държава не е канил турски или саудитски войски. Саудитите и турците се безпокоят от засилващата се мощ и влияние на шиитски Иран в региона, а тъй като и Башар Асад е от шиитска секта, явно им е трън в задника. Между другото, шиитски терористи почти няма, като изключим няколко атаки срещу еврейски шпиони в Тайланд, докато основните групи терористи са все представители на сунизма.

    И други причини има за сухопътни акции на сунитските държави. Например, Русия и нейните бомбардировачи, които смазват доставките на петрпл за Ердоан. Или обединенията на сирийските кюрди, търсещи автономия и предизвикващи колики в турските управници. Отделно и САЩ, които не харесват стабилизиращата се Русия.

    Изключително лесно е да избухне нова голяма война, но вярвам, че на България ще й се размине заради нищожното й влияние в световната политика.

    Коментиран от #8

  • 8 кроко

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Шрапнел":

    По-скоро арабите се чудят с кой да се съюзят, щото пясъците под краката им почват да мърдат. И на османиста ердоган не му трябва много - и без това няма кой да играе неговата игра. И едните и другите се надяват, че заено ще са по-страшни. В едната държава публичните екзекуции за щяло и нещяло са напълно законни, а в другата само това остана да узаконятл Както казах по повод на военните им мераци в Сирия и Ирак - едни диваци да станат, та да седнат на тяхно място други - файда йок!
  • 9 гост

    0 2 Отговор
    https://www.youtube.com/watch?v=GiReHDg1g8A
  • 10 Иракли Иракли

    3 0 Отговор
    НЕГОДЕН ТУРЧИН,ПОСЕГНИ НА БЪЛГАРИЯ И ЩЕ ВИДИШ,КАКВО ЩЕ НАПРАВИ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!.......ИСТОРИЯТА СЕ ПОВТАРЯ!Ние българите пак ще мрем,ама и вие турците ще мрете!А какво търсите тук на нашата българска земя!
  • 11 Гого

    0 2 Отговор
    Проблемът е в Саудитска Арабия от там идват всички фанатици
    Турция подкрепя това само и само да не се разпадне
    Дошло им е времето и на двете.
    Забравих за ИДИЛ то е творение на Саудитска Арабия и Турция, но идеята е на САЩ. На всички е ясно
Новини по държави: