Last news in Fakti

17 Февруари, 2016 09:35 891 0

Бокова се подписа за създаването на „сини каски на културата“

  • юнеско-
  • италия-
  • сини каски-
  • култура-
  • ирина бокова-
  • споразумение-
  • паоло джентилони

Споразумението бе определено като създаване на сини каски на културата

Бокова се подписа за създаването на „сини каски на културата“ - 1
Снимки: БТА/ AP

ЮНЕСКО и Италия подписаха споразумение за опазване на паметници на културата и археологически обекти от терористи, съобщи „Гардиън“.

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и италианският външен министър Паоло Джентилони подписаха документа в Рим, който предвижда защита на древни артефакти в зоните на конфликт.

В Торино ще бъде създаден център за обучение на специалисти, които ще влязат в ролята на „сини каски“ в защита на културните богатства.

Все още не е избрана първата страна, в която ще бъде проведена мисия.

„Ние сме свидетели на трагедия, свързана с унищожаването на безценно наследство, на систематични и умишлени атаки срещу културата", каза при подписването Ирина Бокова.

Джентилони подчерта, че екстремистки групировки като „Ислямска държава“ продават разграбено изкуство. Стратегията за защита на културните обекти „може да се окаже един от основните компоненти в борбата срещу тероризма“, заяви още италианският външен министър.

Споразумението бе определено като създаване на „сини каски на културата“.

Факти.бг припомня, че през август миналата година „Ислямска държава“ взриви храма на Баал-Шамин в Палмира (Сирия). Джихадистите поставиха големи количества експлозиви в храма и след това са го взривили, причинявайки огромни щети. От ИД заявиха, че ще унищожат храмовете, намиращи се в територии под техен контрол в Сирия и Ирак, символизиращи идолопоклонничеството. Джихадистите сринаха със земята и най-стария християнски манастир в Ирак.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: