Last news in Fakti

7 Март, 2016 07:30 795 1

ЕС и Турция решават бежанската криза

  • ес-
  • криза-
  • турция

Днес ще се състои среща на върха в Брюксел

Днес в Брюксел ще се състои среща на върха на ЕС, в която ще участва и Турция. На нея трябва да бъдат обсъдени решения за ограничаването на бежанския поток.

На срещата в Брюксел ще присъства турският премиер Ахмет Давутоглу,. Очаква се ЕС да поиска от Анкара да ограничи бежанския поток към Европа. Разговорите за бежанската криза трябваше да се проведат на срещата на върха на 18-ти февруари. Тогава обаче разговорите бяха отменени, защото Давутоглу отмени посещението си в Брюксел, заради атентат в Анкара.

През седмицата германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд стигнаха до съгласие, че трябва да се установи по-строг контрол по външните граници на ЕС и че сирийските бежанци трябва да бъдат разселвани максимално близо до родината си.

Срещата се провежда и на фона на редица държави, които въведоха засилен контрол по границите си. До голяма степен това застрашава бъдещето на Шенгенското споразумение. В момента 13 000 имигранти са блокирани на границата между Македония и Гърция.

В същото време турският президент Реджеп Ердоган предложи да се построи специален град за бежанците в близост до турската граница. Срещата става и на фона размириците в Турция, причинени от полицейски атаки срещу местния вестник „Заман“. ЕС е поставен под сериозен натиск за отправянето на открита критика срещу действията на турското правителство срещу свободата на словото.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    0 2 Отговор
    Този специален град, който иска да се построи баш фесът не трябва да се нарича град, а склад за търговия на едро с бежанци, които Турция изнася за кекавата в момента Европа, която си ги купува, плащайки на Турция за да ги спира (но Турция изобщо няма намерение да ги спира, а ги допуска нарочно на територията си за да зарежда склада)
Новини по държави: