Last news in Fakti

13 Март, 2016 19:22, обновена 13 Март, 2016 22:53 6 614 11

Взрив разтърси турската столица. Много загинали (видео)

  • турция-
  • взрив-
  • анкара-
  • загинали

Взривно устройство е избухнало в парк Гювен в центъра на града

Мощна експлозия разтърси центъра на турската столица Анкара в неделя вечер, съобщиха турските медии. 

Най-малко 27 души са били убити, а 75 ранени, съобщи кметът на Анкара в първото официално изявление относно случилото се. Той допълни, че 23 души са починали на мястото на инцидента, a други четирима са починали на път за болницата.

Към 22:30 часа местно време Ройтерс съобщи, чеброят на жертвите е нараснал до 32.

Взривно устройство е избухнало на булевард Гювен в центъра на града, близо до площад Кизилай.

Вестник "Дейли сабах" съобщи, че кола-бомба се е взривила в близост до автобусна спирка, на която имало много хора.

Изданието пише, че на мястото на инцидента има много горящи коли. Няколко автобуса също са напълно или сериозно изгорени.

Пожарни коли и линейки веднага са пристигнани на мястото на инцидента, а площадът е затворен поради опасения от втора експлозия. 

Си Ен Ен Тюрк съобщи, че никоя организация все още не е поела отговорност за нападението. Турскитe власти обаче съобщиха, че първоначалните данни сочат, че атаката е извършена от кюрдската групировката ПКК или някоя, свързана с нея група.

По информация на Си Ен Ен, американското посолство в Анкара преди няколко дни е предупредило турските власти за евентуална заплаха от терористична атака.

Димът се издигна над района и може да бъде видян на разстояние от 2,5 км, твърдят свидетели. 

Очевидци съобщават, че са чули стрелба след експлозията, но тази информация не е била потвърдена.

Минути след случилото се Ройтерс цитира високопоставен представител от службите за сигурност, който заяви, че при експлозията са били убити и ранени хора, без да уточнява броя на жертвите.

Междувременно турският телевизионен оператор NTV съобщи за много жертви и ранени.

Площад Кизилай е един от централните площади в града и основен транспортен терминал. Той е известен като търговското и развлекателно сърце на града. 

Сцената на експлозията е съвсем близо до мястото, където ПКК взривиха кола-бомба на 27 февруари, убивайки 29 души.

Турската столица бе цел и на атентатор самоубиец от Ислямска държава, който се взриви на 10 октомври 2015 г., отнемайки живота на 102 души.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 999

    2 2 Отговор
    Насилието води насилие. По български каквото повикало такова се обадило.Лошото е че ако продължава нещата така, скоро ще имаме имигранти и от Турция.
  • 2 Статистика

    3 2 Отговор
    Началото на края на Сегашна Турция!Кюрдска държава ще има - САЩ и Путин се разбраха отдавна,колкото и да не му харесва на Ердоган!Много си навириха носа,взеха да махат с пръст на американци и руснаци,е вече няма да са толкова голяма държава никога- ще я разделят на три.
    Жалко за невинните жертви,но на война като на война,няма как да се избегне- те си водят жива война с Кюрдите вече година-никъде не казват че Кюрдите обявиха независимост,сега и са въоръжени добре,дори жените им воюват ,само те успяха да сритат ИД няколко пъти - кой ли ги снабдява ?!

    Коментиран от #3

  • 3 onq s konq

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Статистика":

    Възможно е да си се объркал тотало/на всеки може да се случи/,НО ПО-ВЕРОЯТНОТО Е ЧЕ ЛЪЖЕШ КАТО ДЪРТ РУСОФИЛ!Нито "отдавна",нито "сега" са се разбирали Путин и САЩ за създаване на Кюрдска държава и ти препоръчвам да прочетеш внимателно /но без да се разсейваш с бъркане в носа/ думите на СПЕЦИАЛНИЯ ПРАТЕНИК НА ООН ЗА СИРИЯ който ясно казва,че НЕ Е ЖЕЛАТЕЛНО СИРИЯ ДА СЕ РАЗБИВА НА МАЛКИ ДЪРЖАВИЧКИ,управлявани от ...Което на прост език значи,че НЯМА ТЕРИТОРИЯ ЗА ТУРСКИ КЮРДИ,да не говорим че Турция като един от няй-важните натовски партньори има непоносимост към подобен сценарий.

    Коментиран от #4, #5, #9

  • 4 999

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    А бе ти защо не вземеш да изчезнеш като Севернокорейска подводница и да ни освободиш от простотиите. Дали ти се иска или не арабската пролет прихвана и Турция. Тази ситуация я разбра и тъпият Ердоган още преди година две и затова се виеше като лигав цигански сопол на Путин, но той му услужи само с вазелина. Все пак е услуга ти го знаеш от личен опит.
  • 5 наблюдател

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Ха ха имали непоносимост.Те и сърбите имаха непоносимост към автономия на Косово но пита ли ги някой.
    И арменците са имали непоносимост към това турците да ги избиват но са ги избили.И българи и гърци са живели отатък Босфора но са ги изгонили и изтрепали.Сега кюрдите трепят....
    Време е вече и турците да опитат от жилото не само да грабят и убиват.
  • 6 Vasik Atanasova

    4 2 Отговор

    ХУБАВИ НОВИНИ
    НАЗДРАВЕ БРАТЯ БЪЛГАРИ
  • 7 mediator37

    3 0 Отговор
    Почеркът е на ИДИЛ, но на турците им е изгодно да обвиняват за това кюрдите, за да си умият ръчичките за последващите кланета над кюрдския народ.
    Тая патлама няма да е последна.
  • 8 ай ся

    4 0 Отговор
    като са си наименували парка гювеч ще има заря и фоерверки
  • 9 Статистика

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Кон,
    Освен че си нагъл и не си и много умен,май си и рязан,нали?!
    Това обяснява нелепите ти коментари навсякъде за какво ли не - всичко си идва на място,пълна трагедия си и понятие си нямаш от външна политика ,жал ми е за теб.
    Нямам намерение да те осветлявам обаче-тролчето ми :),кефи ме че имаш самочувствие!
    Иска ли ти се Велика Турция,имаш ли постер на Ердоган!
  • 10 Румен Янев

    3 0 Отговор
    Станало е на ТУРЛЬО ГЮВЕЧ
  • 11 не

    1 2 Отговор
    Вие не може да бъде човек. злодей
Новини по държави: