Last news in Fakti

29 Април, 2016 21:04 1 712 7

Бомбардирането на болницата в Кундуз не е военно престъпление

  • кундуз-
  • болница-
  • военно престъпление-
  • лекари без граници-
  • бомбардировка-
  • въздушен удар

Комбинация от човешки грешки, неправилни процедури и технически повреди са довели до трагичния инцидент през 2015 г.

Бомбардирането на болницата в Кундуз не е военно престъпление - 1
Снимка АП/БТА

Американският въздушен удар, който унищожи болница на "Лекари без граници" в афганистанския град Кундуз през 2015 година, не е военно престъпление. Това заявиха от Пентагона в петък, цитирани от Би Би Си.

Ръководителят на Централното командване на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Воутъл заяви пред репортери, че "трагичният инцидент, при който загинаха 42 души", се дължи на човешки и технически грешки.

"Разследването стигна до извода, че някои военнослужещи не са спазили правилата за влизане в бой и правната рамка на въоръжените конфликти. Но тъй като грешката е "непреднамерена" тя не представлява военно престъпление и няма да бъдат повдигнати наказателни обвинения срещу никого", допълни Воутъл.

Според него никой от военнослужещите не е знаел, че се нанася удар по болница, тъй като тя е била объркана с друга сграда, в която е имало талибани.

Шестнадесет военнослужещи на САЩ ще понесат дисциплинарни наказания. Дванадесет от тях – командири, кабинен екипаж на самолета, нанесъл удара и представители на специални наземни сили, са били отстранени от командването. Останалите четирима са били порицани.  

На 3 октомври 2015 г. Самолет на американските ВВС бомбардира болница на "Лекари без граници" в Кундуз. Убити бяха 42 души, включително 14 лекари и медицински сестри. От медицинската организация още тогава определиха случилото се като „отвратително и грубо нарушение на международното хуманитарно право“, отхвърляйки твърденията на Пентагона, че ударът е резултат от човешка грешка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    2 2 Отговор
    Да се смее ли човек, да плаче ли...
  • 2 а ся

    3 2 Отговор
    Щото не са Руски ударите . Тогава да видим дали не е престъпление ?
  • 3 kcaniba

    3 2 Отговор
    демократичното бомбандиране с демократични бомби по презумция не може да бъде престъпление!!!! А пък щом е извършено от ФАЩ си е благодат!!!!
    Престъпление е, да се критикуват тези демократични килимени и атомни бомбандировки!!!!
    Русия например спасява хората по света недемократично, съответно извърпва престъпление!!!!

    Коментиран от #4

  • 4 стоян георгиев

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "kcaniba":

    само да питам руснаците дето бомбандираха само през последните месеци маса болници със стотици убити и не проведоха никво разследване ,дори отричат че са го сторили що не ги коментирате?американците уцелиха една болница с лекари от американска организация и проведоха разследване при което се оказа, че има човешка грешка.едва ли някой е смятал ,че са целили болницата умишлено още повече ,че тя си е дефакто тяхна.не такъв е случая обаче с руските бомбандировки,но там ви хваща амнезията нали?

    Коментиран от #5, #6

  • 5 а ся

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "стоян георгиев":

    Десо ма . Преди време термини от рода на Умерена опозиция , мирни Туркмени , Сепаратисти , Анексия , приятелски огън ...... не се използваха .
  • 6 Монго

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "стоян георгиев":

    Деси,ще питаш за руските бомбардировки в тема за тема за тях. А не в тема за американските такива. После кой спамил. Аз питам ли те в тема за дерматита по кравите, кога ти е термина?

    Коментиран от #7

  • 7 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Монго":

    ти за спам няма кво да ми обясняваш,като само тва произвеждаш.