30 Април, 2016 11:04 2 099 1

Промяна в политическия курс на Иран

  • иран-
  • избори-
  • парламентарни избори-
  • хасан рохани-
  • втори тур

Съюзниците на Рохани извоюваха победа на втори тур от изборите за меджлиса в Иран

Промяна в политическия курс на Иран - 1
Снимки АП/БТА

Коалицията от реформаторските и умерените партии, близки до иранския президент Хасан Рохани, спечели втория тур на парламентарните избори, който се проведе в петък. Това сочат неофициалните резултати, които бяха оповестени в събота от местните медии.

Ако бъдат потвърдени официално резултатите, те ще означават драматично политическо прегрупиране в ислямската република, където консервативните депутати ще бъдат малцинство за пръв от 2004 г. насам.Промяна в политическия курс на Иран

Резултатите също така показват, че президентът Рохани, който спечели убедителна изборна победа през 2013 г., се радва на огромно обществено доверие.

Според частичните резултати листата на коалицията „Надежда“ е спечелила най-малко 33 от 68-те места в меджлиса.

Това ще даде на реформаторите 128 места в новия 290-членен парламент.

Резултатите могат да отворят деликатен път към социална и обществена промяна, която да последва десетилетията на изолация и враждебност в страната.

Около 17 милиона граждани имаха право на глас в петък, когато се проведоха избирателните в 21 провинции на страната, но не и в столицата Техеран, като реформаторите спечелиха всички 30 места в меджлиса още на първия тур.

Победата на реформаторите и умерените също така би била предвестник на един парламент, който поддържа правителството - сегашният парламент, който е доминиран от консерваторите, многократно е блокирал инициативите на Рохани и дори отстрани един от неговите министри.

Поддръжниците на президента извоюваха значителна победа и на първия тур от парламентарните избори, който се проведе на 26 февруари.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 отфорко

    0 0 Отговор
    Иранците са чудесен народ, и им пожелавам скоро да се завърнат в цивилизования свят, където всъщност им е мястото! За турците малко ми е жал, че с лека ръка пропиляват всичко постигнато от Ататюрк, но като са тъпи да търпят изкукуригал диктатор...