Last news in Fakti

1 Май, 2016 10:50 15 090 20

9 милиона руски военни са загинали през Втората световна война

  • русия-
  • ссср-
  • втора световна война-
  • жертви-
  • милиони

Заключението е направено след задълбочен анализ на архивната информация

9 милиона руски военни са загинали през Втората световна война - 1
Снимка: Wikipedia

Въоръжените сили на Съветския съюз са загубили девет милиона военнослужещи по време на Втората световна война, съобщи ТАСС.

Изданието цитира руското министерство на отбраната, което се позовава на изследване, продължило дълги години.

Заключението е направено след внимателен анализ на архивната информация на въоръжените сили.

Броят на загиналите руски войници е 8 866 400. Загиналите са военнослужещи, убити на бойното поле, починали в болници, и военни, които никога не са се завърнали.

Втората световна война започва през 1939 година с нахлуването на нацистите в Полша. Кървавият конфликт продължава до 1945 година.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кокото

    5 3 Отговор
    а останалите милиони !? ......... от естествена смърт :) утре ще кажат, че няма изобщо загинали !

    Коментиран от #2, #18

  • 2 Сибирь

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "кокото":

    Значи- 9 000 000 военни убити +3 000 000 (от 5 000 000) умират в плен,а останалите 15 000 000 са цивилни.
  • 3 Иван

    10 1 Отговор
    Едва ли може да се разбере даже с приблизителна точност.Било е война,хаос.Унищожени са били архиви,списъци и безброй други документи.Спомням си през 80-те години в СССР все още се тъсеха чрез радио и телевизия безследно изчезнали по време на войната.И даже някои се намираха живи.
  • 4 БУМ БАМ

    10 3 Отговор
    А Я ДА КАЖАТ КОЛКО СА ОТ АМЕРИКАНСКА СТРАНА ? СТО ПЪТИ ЧЕ И ПОВЕЧЕ ПО МАЛКО А СИ ПРИСВОЯВАТ ИМЕ НА ПОБЕДИТЕЛИ С АНГЛИЯ ИТАЛИЯ ФРАНЦИЯ ИТАЛИЯ И ДРУГИ ПОДОБНИ ВЪШКИ?!;;! И ЧЕСТИТ ПЪРВИ МАЙ ДЕН НА ТРУДЕЩИЯ СЕ ПРОЛЕТАРИАТ .ДА СТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ.

    Коментиран от #5

  • 5 Монго

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "БУМ БАМ":

    Около 80 000 американски войници са загинали през ВСВ.

    Коментиран от #7

  • 6 555

    4 3 Отговор
    Общия брой на жертвите е 22млн. руснаци,грузинци и пр......
  • 7 Монго

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Монго":

    Нека да се поправя, тази цифра е за европейския фронт. Общите загуби на всички фронтове е 290 000д. и др. жертви не от преки военни действия към 100 000д.
    За да не съм празнословен: https://williamkaminsky.wordpress.com/2006/05/

    Коментиран от #17

  • 8 САЩ

    7 2 Отговор
    Силата на армията не се мери по дадените жертви, а по нанесените щети на врага.

    Коментиран от #12

  • 9 555

    5 2 Отговор
    Само при Бомбардировката на гр. Дрезден от американски и англ. бомбордировачи са убити около 300-400хил цивилно население...
  • 10 Мършата

    2 1 Отговор
    Съсипали са ги .Чудо е въобще че са останали живи.
  • 11 Carfen

    4 3 Отговор
    През ВСВ германците се бият със 75% от силите си срещу СССР, а с останалите 25% контролират цяла Европа. Макар и със закъснение, САЩ се намесват решително на европейския континент, като по този начин успяват да поставят граница на съветското настъпление. А тогава в много "западни" държави е имало мощни комунистически движения. Но така или иначе, демонизираният Сталин удържа на договорката си с Рузвелт и Чърчил, и се изтегля от Австрия и Гърция, като не подпомага гръцките комунисти в гражданската война след края на ВСВ.

    САЩ побеждават Япония, но Германия е победена от СССР. Затова и дават толкова много жертви.
  • 12 БУМ БАМ

    5 3 Отговор

    До коментар #8 от "САЩ":

    ЧУВАЛ ЛИ СИ ЗА БИТКИТЕ ЗА СТАЛИНГРАД ЛЕНИНГРАД И КУРСКАТА ДЪГА ЗНАЕШ ЛИ ЗА КАКВО СТРУПВАНЕ НА ТЕХНИКА И ЖИВА СИЛА ЗНАЕШ ЛИ ЗА ЗИМНИТЕ БЛОКАДИ И БИТКИ ПРИ -40 'С .НЕ МОЖЕ ИЗОБЩО ДА СРАВНЯВАШ ИЗТОЧНИЯ И ЗАПАДНИЯ ФРОНТ.ЧЕСТИТ ПЪРВИ МАЙ ДЕН НА ЧЕСТНО ТРУДЕЩИЯ СЕ ЧОВЕК БЪДЕТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ.
  • 13 Хрисофор Карамфилов

    5 0 Отговор
    Само Сталинград коства на руснаците между 10-12 хиляди войници дневно,без да се брои цивилното население.Докато на 3-4 секунди в СССР е намирал смъртта си един немец.Първите месеци на войната са с колосални загуби за руснаците,срещу най-силната и натренирана континентална армия ,германската.Освен германци срещу СССР са воювали и контингенти на още 12 държави и такива от самата руска окупирана територия.Има и един такъв интересен случай.Когато немците се готвят да влязат в Москва,немският генерал Манщайн държи реч пред френският контингент.-Ние сега заедно както на времето при Наполеон,но тогава германските под френско командване ,а сега обратното,французи под немско командване,ще влезем отново в Москва.И праща французите срещу руските позиции,и франсетата се оттеглят разбити точно за половин ден.След края на Третия Райх руската армия се бие и срещу едномилионната японска армия в Манджурия,и ги помитат за броени дни с изпълнена блестящо "германска тактика" на Блицкрига.Интересно е ,че и загубите на германската армия и те са около 8 000 000 и накрая Хитлер въоръжава децата и юношите.
  • 14 диан

    5 1 Отговор

    тука без воина ни напуснаха
    2 милиона
    и никога няма да се завърнат
  • 15 СТК412

    3 2 Отговор
    Споделя се че Сталин е Ликвидирал много повече Руснаци от Хитлер.Или общия брой на жертвите в Русия е 100млн.души.Всички се чудят как толкова огромна страна по територия няма кои знае колко млн. население. Или в момента населението в Русия е на нивото на това през времето на Царска Русия.Вече 100 год. няма повишение. За България не ми се говори...не ми се пише...
  • 16 Никола

    5 5 Отговор
    За периода на управлението на Сталин са избити 50млн. граждани на СССР и само 9млн. са загиналите във войната , другите са умрели по лагерите , избити в мазетата на КГБ и от глада наложен в Украйна през 30-те !

    Коментиран от #19

  • 17 НикиД

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Монго":

    в грешка си! Щатите дават около половин милион жертви на всички фронтове. от големите сили, Великобритания се измъква най-тънко с около 250 000 жертви, по простата причина, че с изключение на ел Аламейн в Африка, не са водили големи сухопътни битки - или се предават, или бягат. никой не може да установи с точност загубите на СССР, като една от причините за това е тоталният хаос, който е царял в Червената армия през 1941-42. огромна част от войниците не са имали лични документи и опознавателни знаци, тоест не са се водили никъде. този проблем е решен чак в края на 1942г. всяка година по бойните полета на Източния фронт се откриват останките на стотици бойци, като 90 процента от тях са на червеноармейци. със сигурност може да се каже, че СССР дава около 15 пъти повече жертви от западните си съюзници взети заедно!

    Коментиран от #20

  • 18 Kcaniba

    5 7 Отговор

    До коментар #1 от "кокото":

    нацистите избиват милиони деца и жени, примера им се взима от ФАЩ!!! Русия воюва достойна и има истински победи в Световната история!!!
    Слава Руси
  • 19 БУМ БАМ

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "Никола":

    ЕТО Я ГРЕШКАТА НА СТАЛИН ВСИЧКИТЕ Е ТРЯБВАЛО ДА ВАКАНЦУВАТ В СИБИР.
  • 20 Монго

    2 3 Отговор

    До коментар #17 от "НикиД":

    Дал съм ти линк-американски, отвори го и го прочети. Не ми викай:"В грешка си..." там е написано под формата на табличка-колко загинали при бойни действия,колко загинали по други причини,колко ранени без опасност за живота. Готов съм да ти предоставя още един линк, пак със същите данни. Пък нека пак да съм в грешка. Ей ама ние българите сме велики...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания