Last news in Fakti

1 Май, 2016 17:33 2 065 0

Арести в Истанбул заради 1 май

  • турция-
  • истанбул-
  • протест-
  • 1 май-
  • ден на труда-
  • арести-
  • сблъсъци

Властите в Истанбул са задържали 170 души във връзка с демонстрациите за Първи май

Арести в Истанбул заради 1 май - 1
Снимка АП/БТА

Полицията в Истанбул е арестувала над 170 демонстранти, които се опитали да стигнат до площад Таксим за шествие по случай Денят на труда, който е забранен в Турция, съобщава ЕПА.

Силите за сигурност са спрели няколко леви групи, които направили опит да достигнат до емблематичния площад Таксим, за да отпразнуват Деня на труда, пише АП. 

Полицаите използвали сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръснат десетките протестиращи.

Вестник "Хюриет" съобщава, че полицията е използвала и водни оръдия срещу група от около 40 протестиращи с плакати близо до площад Таксим, където през 1977 г. при сблъсъци на 1 май са убити 36 души, а над 130 ранени.

Друга група хора от Народната освободителна партия била спряна от полицията на улица в "Бешикташ". Те също се били насочили към емблематичния площад в центъра на града, за да се включат в незаконното шествие.

Полицията е предприела засилени мерки за сигурност близо до централната джамия в Шишли и спира всички коли и автобуси, които счита за подозрителни.

Все пак властите позволиха на няколко синдиката да отбележат Международния ден на труда на определено място в кв. "Бакъркьой", близо до летището.

Денят на труда или Първи май се празнува по целия света в първия ден на май, за да отбележи икономическите и социални постижения на работниците.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: