3 Май, 2016 05:15 15 913 2

В Марианската падина откриха неизвестни същества

  • марианска падина-
  • същества-
  • медузи-
  • откритие
В Марианската падина откриха неизвестни същества - 1
Снимка: YouTube

Дълбоководната мисия на Националното управление за океански и атмосферни изследвания (NOAA) на САЩ е открила неизвестен по-рано вид медузи с два типа пипала, както и редица други причудливи животни.

Кълбовидно същество е попаднало в обектива на учените в местността Енигма на дълбочина 3700 метра. Учените смятат, че то принадлежи към един от видовете медузи, които цял живот плават по течението, съобщи МегаВселена.

Не е изключено, че представителите на този вид се явяват хищници – в обектива на безпилотния апарат медузата е попаднала в „поза ловец в засада“ – неподвижна, разперила пипала камшичета, сякаш очаква, че в тях ще попадне плячка. Освен това пипалата на медузите се използват за размножаване, смятат биолозите.

Експедицията на NOAA събира информация за слабо изучени дълбоководни райони във и около Марианската падина, а новите същества са открити от учените недалече от самата падина в първата седмица от изследванията, съобщава "Дейли мейл".

Първото гмуркане се е състояло на 56 км южно от Гуам и експедицията веднага срещнала шестхрилни акули. В тази местност безпилотният апарат е изследвал територия с площ 650 метра и е разкрил пред биолозите кипящ от живот коралов риф, обитаван от омари, риби и различни ракообразни.

В падината Сирена безпилотният апарат е изучил дъното на дълбочина 4983 м и е открил, че то е покрито със застинала лава, а в пукнатините се струпало органично вещество. Изследователите са събрали образци от дъното и са направили снимки на местните обитатели.

В близките месеци специалистите ще изучат най-дълбоките точки от падината, нови хидротермални източници, дълбоководни коралови рифове, подводни гори, зони на субдукция и други неизследвани райони на Марианската падина.

Учените от NOAA се надяват, че информацията, която ще съберат до юли, ще открехне тайните на обитателите на Марианския архипелаг.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ивайло

    2 0 Отговор
    Лъжат!!!Македоските вестници писаха ,че първо в Македония са намерени.

    Коментиран от #2

  • 2 Христо

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ивайло":

    Даже и името са променили " гадните " учени не е Марианската падина а Македонската падина и тя е бащиния на Александър македонски !!!