Last news in Fakti

3 Май, 2016 16:38 1 921 4

Франция заплашва да каже "не" на ТТИП

  • ттип-
  • ттпи-
  • франция-
  • търговско споразумение-
  • сделка-
  • франсоа оланд

Преговорите между Брюксел и Вашингтон по споразумението за свободна търговия вероятно ще бъдат спрени

Франция заплашва да каже "не" на ТТИП - 1
Снимка АП/БТА

Франция заплаши да отхвърли мащабното споразумение за свободна търговия между САЩ и Европейския съюз, заявявайки, че споразумението е прекалено благосклонно към американския бизнес и вероятно е обречено, пише АП.

Президентът Франсоа Оланд заяви, че страната се противопоставя на „нерегулираната свободна търговия“.

„Никога няма да приемем подкопаване на основните принципи на нашето селско стопанство, култура и взаимен достъп до публичните пазари в замяна на по-добър достъп до американските пазари“, заяви Оланд на пресконференция.

"Ето защо на този етап, Франция няма да подкрепи ТТИП", заяви лидерът на социалистите.

По-рано във вторник френският министър на търговията Матиас Фекл заяви пред радио Европа-1, че преговорите "са напълно блокирани". Той настоя за по-добра защита на земеделието и екологията, като добави, че "в при сегашното положение Франция не може да подпише споразумението."

"Европа дава много ... но получаване много малко в замяна", каза той.

Франция и някои други европейски страни с богати кулинарни и земеделски традиции са особено загрижени за политиките на САЩ, които дават по-голяма свобода на търговията с генетично модифицирани храни, пилета, обработени с хлор и говеждо месо натъпкано с хормони. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тодоров

    3 2 Отговор
    Нека нашите политици да изкажат мнение относно споразумението ТТИП за свободна търговия мужду ЕС и САЩ. До сега не съм слушал коментари по този въпрос. Само да не започнат да ни убеждават за ползата от коледните американски пуйки по 30-40 кг. И дайте да видим откъде идват Е-тата. Нашата хранително-вкусова промишленост спокойно може да бъде определена като сектор на химическата промишленост.

    Коментиран от #3

  • 2 Carfen

    2 2 Отговор
    В прехвалените САЩ над 100млн от населението получава социални помощи под формата на ваучери за храна. Така ГМО продукцията стига до трапезата на средностатистическият американец, който тежи колкото едно европейско семейство.

    Преди десетина години доматите и краставиците от хамериканските супермаркети, вечерта като ги направите на салата стават, ама на сутринта вече са се превърнали в нещо като разтопена пластмаса.
  • 3 tost

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Тодоров":

    Е Тодоров ,искаш мнение от нашите политици,но те очват нареждане от Вашингтон.И едно време беше същото ,само че нарежданията идваха от Москва, просто сега са се сменили господарите .
  • 4 Роги

    2 1 Отговор
    Не трябва да се подписва това недоразумение,пардон споразумение.Това е зло за целия свят и края на Европа.Който се интересува да намери последното изказване на Обама как САЩ трябва да са световен,официално,лидер и да вземат решение за целия свят.Не че досега не е почти така,но това е официален исказ на президент.А това е вече друга работа.
Новини по държави: