Last news in Fakti

5 Май, 2016 08:28 1 402 3

5 май 1961 г. САЩ покоряват космоса

  • алан шепърд-
  • космос-
  • луната

Малко преди старта на „Редстоун-3” Шепърд казва: "Не се прецаквай, Шепърд..."

5 май 1961 г. САЩ покоряват космоса - 1

На 5 май 1961 г. ракетата-носител „Редстоун 3” извежда космическия кораб - капсула „Фрийдъм 7” на балистична траектория за суборбитален космически полет. Капсулата достига на височина приблизително 186,5 километра и каца във водите на Атлантическия океан на 486 километра от точката на старта. За разлика от Юрий Гагарин, чийто полет от 12 април 1961 г. е напълно автоматичен, Алън Шепърд има известен контрол над „Фрийдъм 7” - може да определя положението на апарата, например. Изстрелването на ракетата се наблюдава на живо по телевизията от милиони зрители.

Малко преди старта на „Редстоун-3” Шепърд казва: "Не се прецаквай, Шепърд..." ("Don't fuck up, Shepard...").

След полета Алън Шепърд се готви като дубльор на Гордън Купър за полета на „Меркурий-Атлас 9”. Следващият му полет трябвало да е тридневния полет „Меркурий-Атлас 10”, насрочен за октомври 1963 г., но на 13 юни 1963 г. той е отменен.

След отменения полет Шепърд е избран за командир и пилот на първия пилотиран полет по новата космическа програма „Джемини”. Вторият пилот е трябвало да бъде Томас Стафорд. Алън започва тренировки, но в началото на 1964 г., лекарите му намират възпаление на средното ухо, заради което е отстранен от полети практически до края на 60-те години на миналия ХХ в. Мястото на планирания екипаж на Джемини 3 заемат Върджил Грисъм и Джон Йънг.

След успешна операция на ухото и възстановяване на летателния си статус през май 1969, Шепърд се връща към активна подготовка за нови полети. Той е определен за командир на Аполо 13, но тъй като чувства, че има нужда от повече тренировки, заедно с екипажа си е разменен с екипажа на Аполо 14. С тази мисия Алън Шепърд става 5-ия човек, стъпил на Луната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кон

    2 2 Отговор
    Те са покорили вече покорен Космос/ на 12.04 1961г от Руснаците- космонавт Ю. Гагарин/.
  • 2 Авера

    1 2 Отговор
    Те и луната покориха .......ама май от Холивуд !!!
    Пълен въздух под налягане са !
  • 3 ездач

    2 2 Отговор
    Поредният платен трол. Никъде в статията не пише, че първи са го направили, за да ревеш толкова.... Ето това е разликата - изстрелването на американските ракети се предават на живо по телевизията и ги гледат милиони хора, докато руските са на запис, понеже Гагарин е бил 20-тия опит и първия оживял от "напредналата" руска космическа програма. Не ги интересува живота на хората тях, само за да са първи.