Last news in Fakti

5 Май, 2016 16:31 2 326 5

Ахмет Давутоглу: Сам се оттеглям

  • турция-
  • ахмет давутоглу-
  • ердоган
Ахмет Давутоглу: Сам се оттеглям - 1
Снимка: АП/БТА

След консултации с президента стигнах до заключението, че е по-добре да има промени в постовете на премиера и на лидер на Партията на справедливостта и развитието (AKP).

Това обяви на пресконференция Ахмет Давутоглу.

Той говори след приключилото днес заседание на изпълнителен съвет на партията, на който беше решено да се проведе извънреден конгрес на 22 май.

Аз нямам усещане за провал или да съжалявам от взетото решение, посочи Давутоглу. Той определи оттеглянето си като необходимост. На нарочна среща в сряда в Анкара, която е продължила 1,40 час, е било договорено оттеглянето на Ахмет Давутоглу.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган лично избра Ахмет Давутоглу да го наследи начело на Партията на справедливостта и развитието, след като Ердоган беше избран за президент през 2014 г. Преди това Давутоглу беше външен министър на Турция. Напрежението между двамата обаче вероятно е свързано с факта, че Давутоглу не одобрява стремежите на Ердоган на превърне Турция в президентска република.

Не се очаква провеждане на избори в Турция след избирането на нов лидер на конгрес на управляващата Партия на справедливостта и развитието. Кабинетът ще продължи „уверено” да управлява до изтичането на мандата през 2019 година. Това заяви Джемил Ертем, съветник на президента на Турция Реджеп Ердоган, цитиран от Ройтерс.

Политически анализатори от Турция вече с увереност посочват, че зетят на Ердоган Берат Албайрак ще оглави партията и правителството.

Новият премиер в момента е министър на енергетиката и природните ресурси. Преди да влезе в политиката той е работил в Чалък холдинг.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 georgi

    3 0 Отговор
    "Демокрация" - дядо, баща, майка, син, дъщеря, снаха, зет и т.н. - пътят към Европата е отворен, а там приемат вече и с рушветче може би, който не е решил, той не е влязъл. А как ни говореха за правата на човека , за демократичните ценности, за благото на нациите ни, за хората.
  • 2 До кога

    3 0 Отговор
    И тия ще съжителстват с нас в ЕС. Пази боже.
  • 3 555

    1 3 Отговор
    В нашта скапана държава не ли същото.. Тиквата избира презуденти докарва ги на власт с,, тука има тука нема" Отменя решения на парламента ...И да реши да направи зет си за президент никой няма да се противопостави......И все пак Ердоган дръпна Турция много напред в Икономика ,Здравеопазване, Отбрана....ЗАтова неговата власт не е ПАГУБНА ЗА ТУРЦИЯ за разлика от нашия Управник който ни докара на дъното и продължава да ни зарива в калта..

    Коментиран от #4

  • 4 onq s konq

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "555":

    Честно-за пръв път чета "електорална единица" на ДОСТ!Ма иначе си също като човек?!!
  • 5 Контрабас

    0 2 Отговор
    Най-довереният човек на рдоган го напуска.
    Мишките бягат първи от потъващия кораб.
    рдоган ще бъде обесен на някой площад!
    Сериозно ви казвам, народа на турция не е роб, като българския!
Новини по държави: